Zomertips
Verzorging van honden bij warmte

Honden in de zomer


Honden kunnen in vergelijking met ons maar heel beperkt hun overtollige warmte kwijtraken, namelijk via hun bek (hijgen) en via hun poten. Let daarom op het volgende:


Ga met uw hond wandelen op de koelste momenten van de dag ('s morgens vroeg of in de late namiddag)

Zorg dat er steeds fris (handkoel, niet ijskoud!) drinkwater is.
Neem uw hond bij warm weer (vanaf circa 20ºC) niet mee naast de fiets!

Let goed op bij balspelletjes en dergelijke. Sommige honden zijn vaak zo fanatiek dat zij doorgaan tot ze er letterlijk bij neervallen.


Zorg bij warm weer altijd voor voldoende schaduw voor de hond.


Als je hond graag gaat zwemmen om zich af te koelen, is daar niets op tegen. Houd hem echter tegen als u dooie vissen of watervogels in het water ziet, en laat hem dan ook niet uit dat water drinken! Zorg bovendien dat uw hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil (onderdeel van de jaarlijkse cocktail).


Laat uw hond NOOIT met warm weer alleen achter in een auto, ook niet met het raam op een kier en ook niet als de auto in de schaduw staat. Na verloop van tijd kan de auto immers toch in de zon komen te staan. Ook bij koeler, zonnig weer kan de temperatuur in de auto behoorlijk oplopen.

Oudere honden hebben, net als oudere mensen, meer te lijden van de warmte. Zorg dus voor een lekker koel plekje voor uw oudje en let extra op.

Houd de hond rustig na de maaltijd, zeker bij zeer warm weer.
Wanneer uw hond op warme dagen niet wil eten, geef hem dan de vrijheid om het te laten staan. Ook wij mensen eten minder op een hete dag.

Laat de hond niet langdurig op warm asfalt lopen (vaak naast de fiets): er kunnen blaren onder de voetzolen ontstaan en de bovenste hoornlaag laat los. Dit is zeer pijnlijk.

Nieuwe reacties

03.10 | 10:49

Sorry mar op uw site staat een fout vermeld. De honden mogen in de bossen van Beetsterzwaag niet loslopen. De honden moeten aangelijnd worden uitgelaten.

13.07 | 13:07

Ik mis hondenspeelpark Steekterpoort in Alphen aan den Rijn in de lijst. Dit is een gratis, openbaar, omheind, losloopgebied

16.10 | 08:05

Mis de Hollandse Smoushond!

16.08 | 08:46

waar is berkenteerolie te krijgen
Geert