Algemene informatie
Aanschaf en informatie
Zoek een hond die qua karakter bij uw gezin en levensstijl past. Uw hond wordt immers lid van het gezin en moet een duidelijke eigen plek krijgen.

De aanschaf van een pup

Het aanschaffen van een pup mag nooit een impulsieve daad zijn. Een hond wordt gemiddeld 14 jaar! Het is daarom heel belangrijk dat u een hond aanschaft die gezond is, sociaal omgaat met andere honden en mensen en die qua karakter goed bij u past. Ook de omstandigheden bij u thuis of in uw omgeving moeten aansluiten bij het dier. Heeft u een druk gezin, bent u al wat ouder en kunt u niet zo heel ver meer lopen, woont u in een flat? Allemaal omstandigheden waar u rekening mee moet houden.

Neem een hond uit het asiel

Als u overweegt een hond als huisgenoot te nemen, denk dan eerst eens aan een asieldier. Asieldieren hebben veel voordelen.

 • Zeer grote keuze. Kijk maar eens op Ik zoek baas.
 • Er is vaak al veel bekend over het karakter en de gezondheid van het dier, zodat een dier kan worden gevonden dat precies bij uw wensen en huiselijke omstandigheden past.
 • Alle dieren ingeënt en zijn meestal alle katten onvruchtbaar gemaakt.
 • Asieldieren zijn gechipt en geregistreerd bij een centrale databank.
 • Er is standaard tevredenheidsonderzoek in de vorm van huisbezoek.  
 • U helpt het 'overschot' te verminderen en geeft een ontheemde hond weer een eigen plekje!

Chippen en registreren

Laat uw hond chippen en registeren. Zo kunt u gemakkelijk worden opgespoord wanneer uw hond onverhoopt in het asiel of op straat terecht komt. De meest recent ingevoerde wijze van identificatie is het inbrengen van een microchip. Deze chip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald onder de huid ingebracht en bevat een uniek registratienummer. 

Registreer uw hond

Hoe lief en trouw uw hond ook is, het blijft een dier.
De kans dat het plotseling niet meer thuiskomt, blijft altijd aanwezig. Veel honden dragen om hun nek een halsband met een kokertje met daarin naam en adres. Het dier wil zo'n kokertje echter wel eens verliezen. Daarnaast zijn vele dieren voorzien van een oortatoeage. Asieldieren worden doorgaans voorzien van een identificatie (chip of tatoeage) en registratie bij een centrale databank. Dit nummer staat vermeld in het paspoort of in het inentingsboekje.

Chippen

De Dierenbescherming is voorstander van de microchip. Deze chip, zo groot als een rijstkorrel, wordt met een injectienaald onder de huid ingebracht en bevat een uniek registratienummer. Het dier heeft er geen last van en kan de chip nooit verliezen.
De kosten voor het inbrengen van de chip bedragen ongeveer € 27,50. Dit is exclusief het consult.

De voordelen van chippen:
- Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
- Chippen maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geïdentificeerd worden.
- Een chip gaat een dierenleven lang mee.
- Uw huisdier voelt er niets van.
- Fraudebestendig: verwijderen is praktisch onmogelijk.
- Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
- Je ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.
- Chippen wordt door huisdierverzekeraars vergoed.


Opvang honden

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 25.000 honden opgevangen. Deze opvang is tijdelijk: voor bijna 90 procent van alle asielhonden wordt al snel een nieuwe baas gevonden. Asielen kunnen rekenen op de steun van de Dierenbescherming. Wij steunen het asielwerk met adviezen, voorlichtingsbijeenkomsten, financiële steun en opleidingen voor asielmedewerkers.

U kunt de Dierenbescherming en de duizenden vrijwilligers van de asielen helpen door bijvoorbeeld lid te worden van de Dierenbescherming. U kunt natuurlijk ook op een andere manier helpen. Namelijk door een dier uit een asiel te nemen, in plaats van bij een fokker. Want leuke, gezonde en lieve dieren vindt u in het asiel!

Hond vermist?

Raakt u uw huisdier kwijt, informeer dan altijd bij de politie en het dichtstbijzijnde asiel. Een gevonden huisdier wordt over het algemeen naar het asiel gebracht. Ook kunt u zich wenden tot Stichting Amivedi, telefoon 0900-2648334.
Bij deze Stichting zijn vele vrijwilligers actief om eigenaren en hun zoekgeraakte dieren zo snel mogelijk te herenigen.


Dierenverzekering

Ondanks goede verzorging, aandacht en liefde kan het uw hond ook overkomen. Een ongeluk, ziekte of ontstekingen aan het lichaam. U aarzelt geen moment en gaat naar uw dierenarts. Die geeft uw huisdier de noodzakelijk medische hulp. De kosten daarvan kunnen echter behoorlijk oplopen. Een behandeling van een complexe botbreuk kan zo een paar honderd euro zijn. Die kosten mogen geen beletsel zijn om uw hond goed te verzorgen en hem de medische hulp te geven die op dat moment nodig is. Gelukkig kunt u zich goed verzekeren tegen dit soorten kosten.

Waar op te letten voordat u een verzekering kiest

In Nederland zijn er een paar aanbieders van ongevallen- en ziektekostenverzekeringen voor honden en katten. U vindt ze op internet en ze adverteren regelmatig in dierenbladen. Belangrijk is dat u kiest voor een solide maatschappij waarop u kunt rekenen als het erop aankomt.
Op de website www.verzekerjehuisdier.nl vindt u een handig overzicht van de verschillende aanbieders van verzekeringen met de mogelijkheid om de kosten, de dekking en de vergoedingen met elkaar te vergelijken. De site is een particulier initiatief, de Dierenbescherming is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze site.


Basis gegevens


LEEFTIJD

VAN DE HOND

KLEIN RAS

omgerekend

MIDDEL RAS

omgerekend

GROOT RAS

omgerekend

2    maanden

2 jaar

2 jaar

2 jaar

4    maanden

6 jaar

6 jaar

6 jaar

6    maanden

10 jaar

10 jaar

10 jaar

8    maanden

12 jaar

12 jaar

12 jaar

10  maanden

14 jaar

14 jaar

14 jaar

1    jaar

16 jaar

16 jaar

16 jaar

1,5 jaar

20 jaar

20 jaar

20 jaar

2    jaar

24 jaar

24 jaar

24 jaar

3    jaar

29 jaar

30 jaar

31 jaar

4    jaar

34 jaar

36 jaar

38 jaar

5    jaar

39 jaar

42 jaar

45 jaar

6    jaar

44 jaar

48 jaar

52 jaar

7    jaar

49 jaar

54 jaar

59 jaar

8    jaar

54 jaar

60 jaar

66 jaar

9    jaar

59 jaar

66 jaar

73 jaar

10  jaar

64 jaar

72 jaar

80 jaar

11  jaar

69 jaar

78 jaar

87 jaar

12  jaar

74 jaar

84 jaar

94 jaar

13  jaar

79 jaar

90 jaar

101 jaar

14  jaar

84 jaar

96 jaar

108 jaar

15  jaar

89 jaar

102 jaar

115 jaar

16  jaar

94 jaar

108 jaar

122 jaar

 

 

De hartslag

De hartslag van pups en heel jonge honden varieert tussen 110 en 120 slagen per minuut. volwassen honden hebben een hartslag tussen de 90 en 100 slagen, terwijl de oudere hond 70 a 80 slagen per minuut heeft. Uitgangspunt hierbij is de hond in rust. vanzelfsprekend neemt de hartslag toe tijdens inspanning. Tel gedurende minimaal 15 seconde de hardslag en vermenigvuldig dit met 4. Beter is een volle minuut te tellen, maar bij sommige honden is dit moeilijk, Vanwege de bewegelijkheid. u kunt de hartslag tellen met wijs- en middelvinger, die u op de grote slagader legt aan de binnenkant van de achterpoot , hoog op het been, bijna op de plaats waar het been overgaat in de romp. Dit is echter vrij moeilijk. Het eenvoudigste is de hand op de linkerborst van de hond te leggen. U kunt echter via deze methode niet de "kracht" voelen, waarmee het bloed wordt rondgepompt. Kunt u bij een ziek dier de hartslag slecht voelen via de dijbeen slagader, dan is dit meestal een slecht teken. Een belangrijke wetenswaardigheid is het feit dat de hardslag bij de hond onregelmatig is! Hierover hoeft u dus niet ongerust te maken. Een zieke hond heeft meestal een snellere hartslag.

De ademhalingsfrequentie

Net zoals bij de hartslag varieert de ademhalingsfrequentie (aantal ademhalingen per minuut) naar gelang de leeftijd van de hond. Jonge honden zullen 18 tot 20 keer per minuut ademen, volwassen honden 16 tot 18 keer en oudere honden 14 tot 16 keer per minuut. Natuurlijk zal de hond sneller gaan ademen bij inspanning. Normaal zal de hond door zijn neus ademen. Bij opwinding, warmte en inspanning zal de hond gaan hijgen en door de bek gaan ademen. Hijgen in rust is meestal een teken dat de hond zich niet lekker voelt. Wanneer u wilt tellen hoe vaak de hond ademt telt u alleen de inademing, of de uitademing en niet allebei!

De temperatuur   

De normale temperatuur van de hond varieert tussen de 38`c en 39`c. U dient de temperatuur van de hond altijd rectaal, dat wil zeggen via de anus op te nemen. Wanneer u een kwikthermometer gebruikt dient u de hond erg goed vast te houden en het liefst met hulp van iemand anders. Wanneer de thermometer breekt is immers de kans groot dat het kwik in aanraking komt met de hond ! Zorg dat de kwikthermometer op 36`c is afgeslagen. pak de staart vast en trek deze iets omhoog. Steek dan voorzichtig het uiteinde van de thermometer in de anus en houdt de thermometer gedurende 3 minuten in de anus. Gebruikt u een digitale thermometer, dan zal de thermometer meestal een signaal geven wanneer de waarde afgelezen kan worden. ons advies is eigenlijk een digitale thermometer aan te schaffen speciaal voor de hond en deze bij de huis apotheek te bewaren. Een digitale thermometer is sneller af te lezen en brengt minder risico's met zich mee. De prijzen zijn tegenwoordig erg laag, De temperatuur is een waardevolle informatie wanneer de hond ziek is. Heeft de hond koorts, meet dan enkele malen per dag.

Gebit


Pups hebben nog een melkgebit dat zal gaan wisselen en met ongeveer 5 a 6 maanden vervangen zal zijn door het definitieve gebit. Met ongeveer 3 a 4 maanden zullen de snijtanden uitvallen, daarna zullen de molaren en premolaren wisselen. Overigens zijn sommige rassen erg laat met wisselen en vallen de eerste tanden pas met 5 maanden uit! Maak u niet direct bezorgd wanneer de melktanden niet direct uitvallen en een "dubbele tandenrij" ontstaat. Duurt het te lang, dan kan de tandarts de melktandjes gemakkelijk weghalen.
 

1 t/m 3

 

incisivi (I) (snijtanden)

 

4

 

canini (C) (hoektanden)

 

5 t/m 8

 

premolaren (valse kiezen) (M)

 

9 t/m 10

 

molaren (ware kiezen) P)

 

Voor de volwassen hond kan men de volgende tandformule aangeven:
 

 

links

 

rechts

 

M

P

C

I

 

I

C

P

M

boven

2

4

1

3

 

3

1

4

2

onder

3

4

1

3

 

3

1

4

3

Links en rechts zijn dus gelijk, alleen is de onderkaak niet gelijk aan de bovenkaak, in die zin dat in de onderkaak drie molaren zitten en in de bovenkaak slechts 2. De eerste premolaar is een heel klein kiesje dat laat verschijnt terwijl de pup nog zijn melkgebit heeft en dat meer zal wisselen
 

De Tanden moeten goed schoongehouden worden, door de hond buffelhuidjes, kluiven en een flossknoop te geven. Tandsteen is iets dat gemakkelijk kan ontstaan, en erg afhankelijk is van de aanleg van de hond. Er zijn honden die al vanaf heel jonge leeftijd tandsteen hebben terwijl andere op heel late leeftijd nog schone tanden hebben. U kunt het beste de hond als pup al laten wennen aan "rommelen" in de mond. U kunt zelfs de tanden poetsen met speciale hondentandpasta. De dierenarts kan erge tandsteen ook verwijderen. Indien u voor uw hond een ziektekostenpolis sluiten bij Dier en Zorg dan wordt gebitsanering op medische indicatie (inclusief het trekken van tanden en kiezen bij tandbederf) één keer per twee jaar vergoed.

Skelet


Het voert vanzelfsprekend te ver om de hele anatomie hier te bespreken. Maar hier wel wat algemene informatie:Het skelet geeft stevigheid aan het lichaam. Het gehele skelet bevat 279-282 botten. Het aandeel van de beenderen in het totale gewicht hangt af van de grote van de hond, maar is ongeveer 7 tot 8.5 % van het totaal gewicht. Bij kleine rassen is het aandeel van de botten groter dan van grotere honden. De beenderen bevatten kalk en fosfor. De voeding zal derhalve voldoende mineralen en voedingsstoffen moeten bevatten om de beenderen stevig te houden.

 

Inenten van de pup

Het enten, of eigenlijk beter gezegd vaccineren, van honden is een regelmatig terugkerende gebeurtenis die voor de hond van groot belang is. Dit komt omdat honden in tegenstelling tot mensen weinig hygiënisch zijn in de omgang met hun omgeving. Hierdoor hebben ze een veel grotere besmettingskans!
Verder voert de dierenarts voorafgaand aan de vaccinatie een grondig lichamelijk onderzoek bij de hond uit. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek is belangrijk omdat de hond niet zelf aan kan geven dat er iets aan de hand is.

Wat is een vaccinatie?

Bij het vaccineren van honden brengen we (meestal) via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen in het lichaam. Deze ziektekiemen kunnen zich niet/beperkt vermenigvuldigen, de hond wordt er dus niet ziek van (hij kan er wel een dag sloom van zijn). Wel komt er een reactie van het afweersysteem op gang. Hierdoor wordt de weerstand tegen de veroorzakers van ziekten verhoogd. Als de hond nu in contact komt met de boosdoener heeft hij een veel betere kans deze te uit te schakelen vóórdat de hond ziek wordt.

Vaccinatie- schema

We beginnen de pups te vaccineren als ze nog bij de moeder zijn, en wel op 6 weken leeftijd.
Deze pupenting is in ieder geval tegen:
 

Hondenziekte
 

Parvo

Vaak zit er ook nog een of meerdere van de volgende componenten in:
 

Coronavirus
 

Hepatitis (leverziekte)
 

Parainfluenza/Adeno type 2-virus (kennelhoest)

Als de pup op 7-9 weken bij de nieuwe eigenaar komt gaat deze er meestal mee naar de dierenarts om de pup na te laten kijken. Op 8-9 weken wordt er dan een vaccinatie gegeven tegen Parvo en de Ziekte van Weil (Leptospirose).

De volgende vaccinatie vindt plaats op 12 weken. Dit is wat meestal de cocktailenting wordt genoemd.

Deze vaccinatie bevat:

Hondenziekte
 

Parvo
 

Hepatitis
 

Parainfluenza/Adeno type 2 virus
 

Ziekte van Weil

Zeker voor jachthonden en andere zwemmers wordt op 15-16 weken nog een vaccinatie tegen de Ziekte van Weil, meestal (zeker in Helmond en omstreken) gecombineerd met Parvo, geadviseerd.
Omdat Rottweilers en Dobermanns een grotere gevoeligheid hebben voor Parvo krijgen die op dit tijdstip een extra Parvo enting.

Aanvullende vaccins

Op 12 weken raden wij aan om pups, zeker als zij naar cursus gaan, te vaccineren tegen Bordetella Bronchiseptica. Dit is de bacterie die voornamelijk verantwoordelijk is voor Kennelhoest.
Op deze leeftijd gebruiken wij daar een vaccin voor wat we in de neus indruppelen. Dit geeft een zeer goede en snelle bescherming met een minimale belasting van de pup.

Voor het buitenland en sommige campings/bungalowparken is het verplicht een Hondsdolheidsenting te geven.

Samenvatting

Leeftijd

Vaccin aangeraden

Vaccin aanvullend

6 weken

Hondenziekte
Parvo

Coronavirus
Hepatitis
Parainfluenza/Adenovirus

8-9 weken

Parvo
Ziekte van Weil

 

12 weken

Hondenziekte
Parvo
Hepatitis
Ziekte van Weil
Parainfluenza/ Adenovirus

Kennelhoest neusenting
Rabiës

15-16 weken

Ziekte van Weil
Parvovirus

 

NB: voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat de pup goed ontwormd is!

 

 Vaccineren van de volwassen hond.De volwassen hond

Het enten, of eigenlijk beter gezegd vaccineren, van honden is een regelmatig terugkerende gebeurtenis die voor de hond van groot belang is. Dit komt omdat honden in tegenstelling tot mensen weinig hygiënisch zijn in de omgang met hun omgeving. Hierdoor hebben ze een veel grotere besmettingskans!
Verder voert de dierenarts voorafgaand aan de vaccinatie een grondig lichamelijk onderzoek bij de hond uit. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek is belangrijk omdat de hond niet zelf aan kan geven dat er iets aan de hand is.

Vaccinatie-schema

De volwassen hond wordt in principe jaarlijks ge(her)vaccineerd. Dit is dezelfde vaccinatie welke bij de pup op 12 weken plaats vindt, en wordt meestal de cocktail-enting genoemd. Deze vaccinatie bevat:
 

Hondenziekte
 

Parvo
 

Hepatitis
 

Parainfluenza/Adeno type 2 virus
 

Ziekte van Weil
 

Bij jachthonden en andere zwemmers wordt halverwege het jaar een extra vaccinatie tegen de Ziekte van Weil geadviseerd. Dit is omdat het vaccin tegen deze ziekte niet het hele jaar rond een goede bescherming biedt. Zwemmende honden lopen dus bij slechts een maal per jaar vaccineren een groter risico gedurende een deel van het jaar.

Kennelhoest

Naast de virusfracties (Parainfluenza/Adenovirus) in de cocktailenting is het raadzaam te vaccineren tegen Bordetella Bronchiseptica. Deze bacterie is de belangrijkste verwekker van kennelhoest. Vaccinatie wordt dringend aangeraden als de hond op cursus, naar shows of in pension gaat. Vaccineren kan door middel van een injectie, deze prik moet het eerste jaar 2x met 3 weken tussentijd worden toegediend. Denk hier dus op tijd aan. Daarna moet deze prik jaarlijks herhaald worden.
Ook kan deze vaccinatie door middel van een neusenting plaatsvinden. Op deze manier heeft u een enorm snelle en goede bescherming, deze moet echter wel elk half jaar herhaald worden.

NB: voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat de hond (pup) goed ontwormd is!

 

Identificatiechip

 

 

 

 

 

 

 

 


 Vermist
Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg.
Een groot deel van hen vindt de weg naar huis nooit meer terug. Meestal zijn ze niet herkenbaar en niet geregistreerd.

 
Daardoor is het enorm moeilijk om hun eigenaren terug te vinden!
Tatoeages zijn na verloop van tijd vaak niet meer goed te lezen en zijn bovendien niet voor alle diersoorten geschikt. Daarnaast is het tatoeëren bepaald geen pretje voor het dier.
Halsbandjes en naamkokertjes kunnen relatief makkelijk worden verloren, vooral tijdens de avontuurlijke tochten die uw huisdier maakt!

 
Gevonden!
Tegenwoordig is er een nieuwe, unieke identificatiemethode: elektronische identificatie. Vanwege de lange naam ook wel kortweg "chippen" genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een dubbeltje, maar voor u en uw huisdier goud waard!Een chip, wat is dat en hoe wordt hij ingebracht?
De chip is een gesloten buisje van bio-glas, met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Klein is hij zeker: de Back Home chip is slechts 13,4 mm lang en heeft een doorsnede van 2 mm! Het bio-glas, zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten 

 

en dat het met het weefsel vergroeit. Op de microchip is de unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het afleesapparaat.
De chip wordt ter hoogte van de nek door een eenvoudige injectie onder de huid ingebracht.Een chip aflezen
De code van de chip kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen.
De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje in en uw huisdier zal niet eens merken dat bij of zij een chip draagt! Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af, waardoor de chip actief wordt en


 

 met de identificatiecode van het betreffende dier antwoordt. Invloeden van buitenaf hebben overigens absoluut géén effect op de chip!

 

Registratie
Nadat uw huisdier bij ons van een chip is voorzien, vullen wij het
registratieformulier in.
Deze gegevens worden opgeslagen in een speciale databank: de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
Na ontvangst van uw registratieformulier krijgt u een bewijs van inschrijving.
Vanaf dat moment is uw dierbare vriendje altijd weer thuis te brengen!

 
Buitenland
Neemt u uw huisdier wel eens mee op vakantie? Geen probleem! De door ons gebruikte "Back Home" chip kan namelijk óók in het buitenland gelezen worden, mits 'ISO-standaard' afleesapparatuur wordt gebruikt.
Aangezien de identificatiecode van de Back Home chip met de Nederlandse landencode begint ('528'), is in het buitenland meteen duidelijk dat er contact moet worden gezocht met een Databank in Nederland!
Om uw hond naar Engeland, Zweden en Noorwegen mee te nemen is chippen verplicht!

 

 


 


chip vergrote weergave

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

De voordelen in het kort ...
de chip is een elektronisch identificatiesysteem voor gezelschapsdieren.
De voordelen van de chip in het kort:
o wereldwijde, unieke identificatiecode
o diervriendelijk
o vrijwel onbeperkte levensduur
o snel en eenvoudig in gebruik
o makkelijk afleesbaar met een ISO-afleesapparaat
o geschikt voor vrijwel alle diersoorten
o al op jonge leeftijd toe te passen
o fraudebestendig; de code kan niet worden veranderd
o niet ontsierend (onzichtbaar!)

De Back Home chip in het kort ...
* wordt per injectie ingebracht
* bevat een unieke identificatiecode, die met de Nederlandse landencode '528' begint * 13,4 mm lang en een doorsnede van 2 mm -, gehuld in bio-glas dat afstoting    voorkomt en vergroeiing met het weefsel bevordert
* bevat geen batterij of andere energiebron
* voldoet aan de ISO-standaard

Het leven van de vlo

 

 

 


 

 

 

 


 

Er zijn twee soorten vlooien die op zowel op de hond als op de kat kunnen voorkomen: de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Er zijn mannetjes vlooien en vrouwtjes vlooien. De vrouwtjes zijn het grootst. Een vrouwtjes vlo kan wel 50 eitjes per dag gedurende de eerste 3 levensweken leggen.


 

 

Deze miniscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier.Op het tapijt, op de kussen, op het parket, in de auto...etc. Na 2-4 dagen komen uit de eitjes larven. Deze larfjes zijn ongeveer een 1/2 cm lang en zo dik als een draadje. De lichtschuwe larfjes kruipen in alle spleetjes en diep in de vloer-

 


 

bedekking. Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven! Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die opzoek gaat naar uw huisdier. Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan 1 vlo binnen 1 maand tijd wel 180 vlooien tot gevolg hebben en nog een groot aantal larfjes en poppen.

1 vlo op uw huisdier betekent 34 eitje, 57 larven en 8 poppen in huis!

 

Deze eitjes kunt onbewust zelf op U krijgen. Op uw handen:door uw huisdier te aaien, op uw kleren: als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen etc. Niet voor niets behandelt de ongedierte bestrijdingsdienst het hele huis bij een vlooienplaag. Ook de schone kleren in de kledingkast èn de bestek-la worden ingesprayed! Deze eitjes kunt U ook oppikken als U bij iemand op bezoek gaat, daarom kan Uw huisdier ook vlooien krijgen (en daarmee een vlooienplaag!) ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt! Op de kliniek krijgen we regelmatig vragen over vlooienplagen in flats.

 

 

 


 

 

 

 


 

In de wintermaanden gaat, dankzij de centrale verwarming, de ontwikkeling van nieuwe vlooien rustig door. Buiten zijn er op dat moment geen vlooien. Vlooien kunnen niet leven in de kou, vlooienpoppen gaan alleen dood bij vorst. Vlooien kunnen niet op ons leven maar kunnen ons wel prikken!.

Frontline 
     

 
 
     
         
         
 
     
           

     
   


 Bijwerkingen: geen


 
Werkzame stof: fipronil
 
     
         
   
   


 
  Voordelen: dood vlo binnen 1 dag          
         
 
     
           

     
   


 Nadeel: natte plek na aanbrengen die na 1/2 dag weg is

 

         
vlo hoeft niet bloed te zuigen ! als pipetjes èn spray verkrijgbaar        


 
 

          dood ook teken        
 
     
           

     
   


 
 
Zowel voor honden als katten. Aanbrengen gaat via een pipet in de nek of via sprayen. De actieve stof, fipronil, concentreert zich na toediening in de talgklieren van de huid en wordt met het huidvet lange tijd na toediening uitgescheiden. De werking tegen vlooien
   


 bij de kat kan tot 5 weken na toedienig aanhouden. Bij honden zelfs tot 3 maanden na toediening. De vlooien worden gedood door contact met de vetlaag van de huid. Vlooien hoeven dus niet te bijten om bestreden te worden. .


 


   


 


De vlo wordt binnen 24 uur gedood, meestal voordat ze eitjes kunnen leggen. De werking tegen teken is maximaal 4 weken. 

   
 


   


 
 

   
 

Teken worden gedood binnen 48 uur, vóór ze ziekten kunnen overbrengen. De frontline spray kan al gebruikt worden bij puppies of kittens vanaf 1 dag oud! De spot on is bruikbaar vanaf 10 weken.    


 
  Door de ophoping in de talgklieren en de lage wateroplosbaarheid van Frontline wordt de effectiviteit niet of nauwelijks beïnvloed door natregenen, zwemmen of baden, zelfs met een shampoo.

Wormen

wormen bij de hond

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn spoelwormen en lintwormen.
(In de warmere gebieden zoals Zuid- Europa en (sub)tropen komen ook hartwormen voor.)
Jammer genoeg is aan de buitenkant niet altijd te zien of uw huisdier met wormen is besmet: slechts in 5% van alle gevallen zijn er wormen in de ontlasting te zien. In 95 % van de gevallen is er niets te zien terwijl het dier wél besmet is!

Spoelwormen

Spoelwormen zien eruit als spaghetti- sliertjes. Bij de kat zijn ze 5 tot 10 cm lang.
De spoelwormen bij de hond kunnen wel 18 cm lang worden.
Volwassen spoelwormen leggen tot 200.000 eitjes per dag(!), deze eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden.
Als uw hond of kat buiten loopt, is de kans groot dat hij op plaatsen komt die met eieren besmet zijn. Door snuffelen of likken raakt het dier besmet. Maar ook via uw schoenen kunt u de eitjes naar binnen brengen. Ongemerkt raakt uw huisdier zo geinfecteerd.
Pups en kittens kunnen ook met de moedermelk worden besmet en bij pups is zelfs een besmetting via de baarmoeder al mogelijk.

Verschijnselen van een spoelworminfectie.

Meestal merkt u niets, tenzij er een ernstige besmetting is. Soms ziet u wormen in de ontlasting of zelfs in het braaksel.
Er kan diarree zijn of juist een verstopping.
Bekend is het zogenaamde wormenbuikje bij puppies, vaak gepaard met een doffe vacht.
Door beschadiging van de darmwand kan er bloedarmoede optreden. Bij jonge dieren is er altijd een vermindering van de weerstand.
Ook de mens (kinderen!) kan besmet raken met spoelwormen. De spoelworm in het menselijk lichaam gedraagt zich echter anders dan in de hond of kat: de larfjes die uit de eitjes komen gaan in uitzonderlijke gevallen naar het hart, lever, hersenen en ogen.
Bij kinderen kan een spoelworminfectie zelfs de aanleg voor astma versterken.

Lintwormen


Ook de lintworm leeft in de darmen.
Hun lengte kan variëren van enkele millimeters tot meer dan een meter.
Een lintworm bestaat uit een kop, een hals en een groot aantal schakels, die ieder gevuld zijn met vele eitjes.
De schakels (als de kralen van een ketting) komen met de ontlasting naar buiten.
Ze zijn dan vaak te zien als zogenaamde rijstkorreltjes die aan de vacht rond de anus kleven.
Eenmaal op de grond worden ze opgenomen door een tussengastheer zoals de larve van de vlo. In de vlo ontwikkelen de eitjes zich tot een larfje.
Uw hond of kat likt de vlo op en het larfje groeit in de darmen van uw huisdier uit tot een volwassen lintworm en de cyclus is weer compleet.
De lintworm is ook besmettelijk voor de mens, maar niet echt gevaarlijk. .
Bij de vos komt echter een lintworm voor die wel gevaarlijk is voor de mens:

De vossenlintworm (echinococcus) komt in Nederland en in grote delen van Europa voor.
Zoals de naam al zegt, wordt de ziekte vooral overgebracht door vossen.
In de ontlasting van een besmette vos zitten eitjes die door muizen en andere kleine knaagdieren worden opgegeten. Deze kleine dieren vallen weer ten prooi aan andere vossen en zo verspreidt de ziekte zich onder het vossenbestand.
Ook honden die contact hebben met de ontlasting van vossen kunnen op deze manier worden besmet en zo de eitjes mee naar huis brengen.
Als de vos nu zijn ontlasting deponeert op die lekkere bosbesjes of die bramenstruik, zullen eitjes dus ook op uw zelfgeplukte boslekkernij komen te zitten. Bij de mens heeft de worm een andere cyclus dan bij de vos en zal zich ontwikkelen tot een blaasworm (een vochtblaas van enkele cm groot). Meestal in de lever en longen, maar in de hersenen is ook goed mogelijk!
Voorkomen:
- zelfgeplukte bosvruchten zeer goed wassen.
- uw hond niet in contact laten komen met vossenuitwerpselen en als u in een gebied woont waar vossen voorkomen, dan uw hond regelmatig (min 4x per jaar) ontwormen met een middel dat ook de lintworm bestrijdt.

Ontwormingsadvies

Om uw huisdier gezond te houden is het dus verstandig om hem regelmatig te ontwormen.

Hond:
 

- Pups: ontwormen op 2, 4 en 6 weken, verder op 2, 4 en 6 maanden. Daarna minstens ieder half jaar.
- Zogende teven iedere keer dat de pups worden ontwormd.
- Drachtige teven: tijdens de loopsheid, voordat ze gedekt wordt en nog een keer 10 dagen voor de vermoedelijke bevalling. Er zijn ook druppels in de nek (Stronghold). Als u de drachtige teef 1 x per maand hiermee behandelt, blijven de pups tot een leeftijd van 7 weken worm- en vlovrij.
- Volwassen honden: minstens 1 keer per half jaar.
- Als er kleine kinderen zijn in huis, is het verstandig om vaker te ontwormen.

Teken

Wat zijn teken
Teken zijn kleine parasieten die bloedt zuigen bij dieren en mensen (gastheren) om te kunnen overleven.
Ze komen overal voor, met name in de bosrijke- en kustgebieden.
In Nederland komt de "harde teek" Ixodes ricinus voor.

 

 

 

 

 

De levenscyclus van een teek begint als een larve en, via diverse tussenstadia, eindigt na 2-3 jaar als een volwassen teek.
Teken zijn actief in de periode maart tot oktober.
Met name bij vochtig weer zijn ze het meest actief.
s'Winters verkeren ze in een rustperiode. 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

 

 

volwassen teken in hondenvacht

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

levenscyclus teek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 


Ziektes die teken overbrengen

Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt overgebracht als de teek door de huid bijt.
Bij de hond kan deze bacterie soms gewrichtsproblemen veroor- zaken, meestal is er alleen een klein bultje zichtbaar die vanzelf verdwijnt.. Bij mensen veroorzaakt het een rode uitslag rondom de plaats van de beet. Deze huiduitslag is absoluut een reden om langs de huisarts
 


te gaan daar bij mensen de ziekte van lyme dodelijk kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt.
Als uw hond gebeten wordt door een teek dient U hem te verwijderen. Het is niet nodig om ons te consulteren. Mocht de huid rood worden rondom de plaats van de tekenbeet of als uw hond kreupel gaat lopen dan dient Uw hond door de dierenarts gezien te worden.
De ziekte van lyme is door middel van bloedonderzoek (antilichamen) vast te stellen. De behandeling bestaat uit een speciale antibioticum kuur.

Teken die voorkomen in landen rondom de middellandse zee en in Zuid Engeland, de zogenaamde hondenteek: Rhicephalus sanguineus, kunnen besmet zijn met de bloed- parasiet, Babesia canis. Deze bloedparasiet hecht zich aan de rode bloedcellen vast waardoor deze afsterven. De milt raakt vergroot. De grote hoeveelheden rode kleurstof (haemoglobine) worden via de urine afgevoerd waardoor de hond rode urine plast, het zogenaamde "bloedwateren"'. Daarnaast kunnen er symptomen optreden van bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts en lusteloosheid. Het vaststellen van deze bloedparasiet vindt plaats door een bloeduitstrijkje onder de microscoop te bekijken. Deze ziekte is niet altijd te behandelen.
 


Hoe verwijder je een teek?


Gebruik nooit alcohol,olie of een sigaret! De teek kan hierdoor gaan braken waardoor de kans op besmetting met de tekenziekte toeneemt. Een verdoofde, of zelfs een dode teek, is niet gemakkelijker te verwijderen dan een levend exemplaar.
De teek zit alleen met zijn kop in de huid, wat u ziet is het lichaam.
Met een pincet lukt het niet om de teek geheel te verwijderen. U moet namelijk de kop van de teek te pakken krijgen
Er is een speciale tekentang, de Take Care,ontwikkeld waarmee U ook goed de kop van de teek verwijdert.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hoe voorkomt U dat uw hond gebeten wordt door een teek?

 

 

 

 


 

 


Alle vlooienbestrijdingsmiddelen doden teken. Dit duurt echter dagen. De teek heeft zich dan al vastgezogen aan uw huisdier en eventuele ziektes zijn dan al overgedragen.
De schreeuwende teksten op de vlooienbestrijdingsmiddelen van: "doodt ook teken" moet u dus argwanend beoordelen.
Er is één vlooienbestrijdingsmiddel: Frontline, die teken binnen 1 dag doodt. Hiermee voorkomt u redelijk de kans dat Uw huisdier met teken besmet wordt.


 


Voor het buitenland (m.n. Frankrijk en Italië) is deze bescherming niet voldoende.Hiervoor heeft u een speciale tekenband zoals: "Kiltix" nodig.
Deze band doodt niet alleen teken maar voorkomt ook dat de teek zich vasthecht. Tevens heeft deze band ook een werking tegen vlooien.
Deze tekenband is alleen verkrijgbaar bij de Dierenarts.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Oormijt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Oormijt, Otodectes cynotis, is een veelvoorkomende mijt. Met name puppies en kittens worden er mee besmet in het nest. De mijt is niet met het blote oog zichtbaar.

 

 


 

 

De mijt leeft in de gehoorgang waar het irritatie en soms allergische reacties veroorzaakt.
Hierdoor vormt het oor een dikke, korrelige, roodzwarte afscheiding. Door de jeuk schudt en krabt het dier veel aan zijn oren.
Als de oormijt niet behandeld wordt onstaat er uiteindelijk een zware oorontsteking.
Als complicatie kan in bijzondere gevallen een bloedvat in het oor springen waardoor het oor opzwelt (othaematoma).

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

oormijt, 30 x vergroting


 De mijt kan vastgesteld worden door door de oren te bekijken met een oor- -lamp of door middel van microscopisch onderzoek.
Een wijdt verbreid misverstand is dat vuile oren altijd het gevolg zijn van oormijt. Vele soorten ooraandoeningen kunnen dit veroorzaken.

De behandeling bestaat uit een speciale oorzalf die minimaal 10 dagen gegeven moet worden. Aangezien oormijt erg besmettelijk is voor hond én kat moeten alle katten en honden in huis behandeld worden.


  

 

 

 

kat met een bloedoor (othaematoma)

 

 

Er is ook een nieuw middel tegen oormijt: Stronghold. Door middel van een simpel pipetje in de nek te druppelen verdwijnt de oormijt. Dit middel mag pas vanaf 6 weken leeftijd bij kittens of puppies gebruikt worden. Stronghold is sinds vanaf 1 maart 2000 uitsluitend bij uw dierenarts te verkrijgen.

Mocht uw huisdier regelmatig last van oormijt hebben dan kan dit 3 oorzaken hebben:
1) uw huisdier komt regelmatig in contact met een ander dier die last heeft van oormijt.
2) uw huis is besmet geraakt met oormijt (zeldzaam), een goede mand en interieurspray tegen vlooien moet dit probleem oplossen.
3) de behandeling tegen oormijt met oorzalf is te kort geweest. Oormijten leggen eitjes. Deze eitjes zijn met geen enkel middel te doden. Na ongeveer 8 dagen komen de eitjes uit. U moet daarom de oren zalven voor tenminste 10 dagen om ook deze jonge mijtjes aan te pakken.

Allergieën

 

Inleiding.
Allergieën of overgevoeligheidsreacties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze huisdieren. De verschijnselen variëren van af en toe een beetje jeuk tot onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe.

Oorzaak.
De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens, ook hier is sprake van een allergische reactie op huisstof, graszaad en dergelijke.Bij honden blijken huisstof, huisstofmijten, mensen- en kattenhuidschilfers het vaakst de boosdoener.

Ook van het voedsel wordt veel gezegd dat dit allergieën zou opwekken. Dit is inderdaad mogelijk, maar uit onderzoek blijkt dat dit toch maar voor een klein deel van alle overgevoeligheidsreacties verantwoordelijk is.Als een dier in contact komt met een stof die niet in zijn lichaam thuishoort reageert hij hierop met een afweerreactie. Een vlooienbeet is hiervan een mooi voorbeeld. Als reactie op een eiwit in het speeksel van de vlo ontstaat een rode jeukende bult. Bij een algemene allergische reactie gebeurt dit ook, maar dan heel sterk. Er is dus sprake van een soort paniekreactie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk, maar de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar: jeuk !!

Verschijnselen.
Het meest opvallende verschijnsel is natuurlijk jeuk. Terwijl dieren met vlooien vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, zie je hier vooral jeuk aan de kop, oorschelpen, poten en buik. De dieren likken en knagen aan hun poten en tussen hun tenen, schuren met de kop over de grond en krabben aan buik en oren.De huid kleurt door de voortdurende irritatie zwart en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en kleine korstjes vormen.

Voorkomen.
Allergieën komen voor bij alle rassen, maar bij sommige rassen zien we duidelijk meer problemen dan bij andere. Voorbeelden zijn Golden Retrievers, Terriërs en Poedels.

Diagnose
De meeste dieren met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien. Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf. Om vast te stellen of een dier een allergie heeft is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten.

Om een voedingsallergie uit te sluiten kunnen we het dier gedurende zes weken dieetvoeding laten eten. Is er verbetering dan is een voedselallergie waarschijnlijk. Hiernaast kunnen we bij honden, net zoals bij mensen, een allergietest doen. We scheren dan een stukje huid kaal en spuiten hier een aantal stoffen in waarvan bekend is dat ze vaak problemen geven. Na een half uur kunnen we de test aflezen. Op deze wijze zien we niet alleen of een dier allergisch is, maar ook waarvoor.

Behandeling.
Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang af en toe medicijnen nodig hebben.

Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. We moeten dan eerst weten wat precies de allergie veroorzaakt, dus doen we een allergietest. Vervolgens wordt de patiënt gedurende enkele maanden ingespoten met een oplossing van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. U heeft hierbij ongeveer 65% kans op succes maar hier moet wel bij opgemerkt worden dat als we niets doen er bij 35% spontane verbetering optreedt. Een nadeel van deze methode is dat het tamelijk prijzig is. Slaagt deze methode dan is het dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen. Heeft het dier een voedselallergie dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. De simpelste oplossing is levenslang speciaal dieetvoer te geven.

Erfelijkheid.
Uit het feit dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben mogen we aannemen dat het in zekere mate erfelijk bepaald is. Inmiddels is ook gebleken dat sommigen lijnen binnen een ras meer problemen hebben. Het is raadzaam terughoudend te zijn met fokken met allergische dieren.

                                                          Samenvatting.
Huidklachten zijn een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Allergieën zijn niet de belangrijkste reden hiervoor maar geven wel langdurige klachten. Ieder dier dat verdacht wordt van een allergie dient goed onderzocht te worden om andere oorzaken uit te sluiten. Is eenmaal met een test vastgesteld dat een dier allergisch is dan zijn er verschillende behandelingswijzen mogelijk. Wel moeten we ons realiseren dat het vaak levenslang een probleem voor het dier en zijn baasje blijft.

 

Castratie of Sterilisatie

Sterilisatie van de teef

Eigenlijk is sterilisatie een verkeerde term. Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden waardoor een dier onvruchtbaar wordt maar nog wel loops. Bij castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan. Loopsheid komt dan niet meer voor. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet.

Castratie / sterilisatie van de teef is een behoorlijke ingreep. Vandaag de dag kan het ook met een laparoscopie. Dat is een soort kijkoperatie en veel minder belastend voor de teef. Kijk voor meer informatie op: http://www.dierenkliniekwestland.nl/ .

Leeftijd van de hond

Het beste moment om te opereren is voor de eerste loopsheid. Voor de eerste loopsheid heeft castreren als voordeel dat de kans op tumoren van het melkklierweefsel enorm afneemt. Voor de eerste loopsheid is de kans op zulke tumoren 0,05%, na de eerste loopsheid 8% en na de tweede loopsheid 26% (R. Schneider et al., 1969). Castratie na de tweede loopsheid heeft alleen nog een positief effect op het ontstaan van goedaardige tumoren van het uierweefsel.

Wordt de hond na de eerste loopsheid gecastreerd, dan is het beste tijdstip in de derde of vierde maand na de eerste loopsheid.

Bij castratie vóór de eerste loopsheid loopt u een gerede kans dat de hond wat langer doorgroeit. Groeischijven sluiten namelijk na de eerste loopsheid.

Voordelen

 • Als de ingreep voor de eerste loopsheid, op 6-7 maanden leeftijd, wordt uitgevoerd is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren enorm verkleind.
 • Geen loopsheid meer. Niet meer 2 X per jaar de hond 3 weken tijdens de loopsheid aan de lijn ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking.
 • Suikerziekte komt vrijwel alleen voor bij oudere ongecastreerde teven.
 • Baarmoederontsteking komt vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor bij oudere teven. Dus ook al wordt bij de castratie de baarmoeder niet verwijderd dan is de kans op een ontsteking vrijwel nihil. Dit komt omdat herhaalde hormoon cycli bij ongecastreerde teven een blijvende verandering in het baarmoederslijmvlies teweeg brengen waardoor een verdikt slijmvlies ontstaat met vele cysten erin. Dit maakt de baarmoeder gevoelig voor infectie.
 • Geen kans op schijndracht. Schijndracht kan zich 2 maanden na de loopsheid ontwikkelen. Dit leidt tot ongewenst gedrag, namelijk piepen, onrust, graven, slepen met knuffels en melkklierzwelling.
 • Een onzekere teef kan zekerder worden.

Nadelen

 • In een klein percentage van de honden treedt na verloop van tijd urine-incontinentie op na de sterilisatie. Dit zou met name gelden voor grotere rassen. Honden produceren na de ingreep geen oestrogeen en progesteron meer. Door de afwezigheid van oestrogenen wordt de sluitspier bij alle teven slapper. Over het algemeen is dit met medicijnen goed te ondervangen.
 • De kans op overgewicht neemt toe. Het is zinvol gecastreerde teven bewust minder te voeren en voldoende lichaamsbeweging te geven.
 • Langharige honden krijgen vaak een pluiziger en doffere beharing. Dit is geen fraai gezicht maar voor de hond is dit uiteraard geen probleem.
 • Sommige teven worden na de ingreep wat feller/scherper van karakter. Het wordt daarom wel eens afgeraden om felle of dominante teven te castreren. Zeker als dit gedrag zich al op de leeftijd van 6 maanden voordoet of jonger.
 • Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee.

Conclusie

Concluderend heeft uw teef na castratie zeer veel minder kans op tumoren, geen kans meer op baarmoederontsteking en een verwaarloosde kans op suikerziekte. Zij heeft wel een verhoogde kans op incontinentie, overgewicht en een wat pluizige vacht.

In gedrag kan de teef wat pittiger worden.

Castratie van de reu

Een reu kan op de leeftijd van ongeveer 8 maanden goed dekken en bevruchten. Tijdelijke onvruchtbaarheid kan worden bewerkstelligd door een chemische castratie. Dit is een hormooninjectie die een tijdelijke remmende werking heeft op het seksuele gedrag en op de zaadcelproductie. De werking houdt 3 weken tot 5 maanden aan. Na verscheidene herhaalde toedieningen kan overigens borstkanker en suikerziekte ontstaan. Is men niet zeker of de castratie zal helpen tegen bepaald ongewenst gedrag dan is chemische castratie aan te raden.

Permanente onvruchtbaarheid wordt bewerkstelligd door castratie waarbij de beide teelballen worden verwijderd, zodat er geen zaadcellen en geen mannelijke hormonen (testosteron) meer worden aangemaakt.

Leeftijd van de hond

Castratie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gebeuren. Het voordeel hiervan is dat de reu op deze leeftijd nog geen ongewenst gedrag heeft ontwikkeld onder invloed van het mannelijke hormoon, zoals bijvoorbeeld agressie naar andere reuen, en dit waarschijnlijk ook niet zal gaan ontwikkelen. Wordt de hond op jonge leeftijd gecastreerd dan zal hij langer doorgroeien omdat de groeischijven later sluiten.

Voordelen

 • Voorkomt weglopen als er loopse teefjes in de buurt zijn (geweest).
 • Voorkomt het veelvuldig snuffelen, kwijlen en het oplikken van urine van teefjes. Is niet of in ieder geval minder geïnteresseerd in loopse teefjes.
 • In de meeste gevallen verdwijnt de voorhuidontsteking. Dit is een etterige ontsteking van de voorhuid, die bij elke reu aanwezig is.
 • Er kan geen teelbalkanker ontstaan.
 • Voorkomt de op oudere leeftijd (meestal vanaf 5 jarige leeftijd) veel voorkomende goedaardige vergroting van de prostaat. Het voorkomt echter geen prostaatkanker.
 • Voorkomt in 90 % van de gevallen dat peri-anaalkliertumoren terugkomen. Peri-anaalklieren zitten rondom de anus. Het zijn niet de twee anaalzakjes.
 • De reu wordt minder dominant (=minder overheersend). Veel reuen zullen minder snel gaan vechten met een andere reu.
 • Let op: Hoe langer men wacht met castratie als de hond agressie naar andere honden vertoont, hoe minder effect castratie op het gedrag zal hebben. De agressiviteit is  namelijk een gewoontegedrag geworden, zeker als de hond veel overwinnaars ervaringen heeft gehad.
 • Is minder geneigd zijn territorium af te bakenen ( ofwel in huis zijn poot op te tillen). Ook zal hij buiten minder vlaggen (tegen elk grassprietje en boom plassen).
 • De hond zal minder geneigd zijn op kinderen, tegen een kussen of een been van de visite te gaan rijden (=dekgedrag).
 • Voorzover dominant gedrag samenhangt met de mannelijke hormonen, bijvoorbeeld agressiviteit tegenover andere reuen of agressief beschermingsgedrag, kan castratie een hulpmiddel zijn om het ongewenste gedrag te verhelpen. Maar het is meestal niet een afdoende oplossing.

Castratie is overigens geen oplossing voor gedragsproblemen die het gevolg zijn van een minder consequente opvoeding. Als de reu thuis de baas is geworden is het aan te raden de hulp van een gedragstherapeut in te roepen.

Nadelen

 • De meeste honden krijgen meer trek in eten en worden van de dezelfde hoeveelheid voer makkelijk dik waardoor ze slomer kunnen worden. Dit kan voorkomen worden door de hond minder te eten te geven en meer te laten bewegen.
 • De gecastreerde reu kan aantrekkelijk worden voor andere (intacte) reuen. Gecastreerde reuen kunnen elkaar gaan berijden.
 • Een onzekere reu kan nog banger worden, waardoor zijn gedrag om kan slaan in angstagressie.
 • De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden.
 • In uitzonderlijke gevallen kan door het wegvallen van de mannelijke hormonen urine-incontinentie optreden. Dit kan op oudere leeftijd ook zonder castratie ontstaan.
 • Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee. 

 

Beau, ongeveer 10 weken!

Nieuwe reacties

03.10 | 10:49

Sorry mar op uw site staat een fout vermeld. De honden mogen in de bossen van Beetsterzwaag niet loslopen. De honden moeten aangelijnd worden uitgelaten.

13.07 | 13:07

Ik mis hondenspeelpark Steekterpoort in Alphen aan den Rijn in de lijst. Dit is een gratis, openbaar, omheind, losloopgebied

16.10 | 08:05

Mis de Hollandse Smoushond!

16.08 | 08:46

waar is berkenteerolie te krijgen
Geert