Winterverzorging
Verzorging van honden in de winter
Hierbij enkele tips die u al een heel eind op weg helpen om uw hond door de barre winterperiode te loodsen:

1. Hou honden weg van alle antivriesmiddeltjes en ruim elke vlek met antivries direct op! Honden zijn er dol op en de kleinste hoeveelheid kan al dodelijke gevolgen hebben.

Wintertips voor Honden

Hierbij enkele tips die u al een heel eind op weg helpen om uw hond door de barre winterperiode te loodsen:

1. Hou honden weg van alle antivriesmiddeltjes en ruim elke vlek met antivries direct op! Honden zijn er dol op en de kleinste hoeveelheid kan al dodelijke gevolgen hebben.

2. Laat je hond niet onbeheerd buiten als de temperatuur onder het vriespunt gaat zakken. Honden die meestal binnen vertoeven moeten wennen aan het koude weer. Ze moeten stelselmatig een dikkere wintervacht kunnen opbouwen om zich te beschermen en hun voetkussentjes hebben tijd nodig om te verdikken zodat ze bestand zijn tegen vriesweer.

3. Honden die het te koud krijgen kunnen onderkoeld geraken en kunnen zelf bevriezen. Vooral de oortopjes van honden zijn hiervoor zeer gevoelig.

4. Kortharige rassen ( Greyhounds, Dobermans, Boxers, Boston Terriers, etc…) kunnen beter niet buiten gaan zonder bescherming ( jas, sweater ) indien het te koud is , behalve als het enkel is om een plasje te doen. Kleinere hondensoorten met kort haar ( Chihuahua, Pinchers, sommige Teckels) zijn bijzonder gevoelig voor de koude en kunnen in extreme temperaturen beter niet al te grote buiteninspanningen leveren.

5. Sommige honden hebben nood aan schoentjes in de winterperiode ongeacht de lengte van hun vacht! Indien uw hond regelmatig zijn pootjes oplicht tijdens de wandeling, regelmatig stopt om zijn pootjes hoog te houden, wil hij hiermee aantonen dat zijn poten oncomfortabel koud aanvoelen. In deze gevallen is hondenschoeisel aangeraden eens de winterkoude zich heeft ingezet.

6. Honden met lagere haren op de poten ontwikkelen gemakkelijk ijsballen tussen de tenen. Om dit te verkomen kan je best de haren van de poten een stuk korter zetten. Wrijf deze daarna in met vaseline, kookolie, of een speciale spray om ze te beschermen alvorens uit wandelen te gaan. Olie zal ervoor zorgen dat de ijsballen niet vastklitten. Gebruik hiervoor eetbare olie want honden zullen steeds hun poten likken na de wandeling.

7. Indien je met de hond gaat wandelen op met zout bestrooide wandelpaden kan je best de poten afspoelen eens je terug thuis bent. Deze producten zijn ongezond voor je hond.

8. Vele dieren zijn minder actief in de winterperiode en hebben dus minder calorieën nodig dan in de warmere maanden. Pas het dieet van je hond aan in de winter om overgewicht te voorkomen.U kan best uw dierenarts consulteren om de juiste wintervoeding ( porties) voor je hond te bepalen.

Huisdieren en verzorging

Honden
Ook honden die buiten komen hebben extra verzorging nodig tijdens de winterperiode. Hieronder volgt een aantal handige tips:

  • In de wintermaanden hebben de poten van honden extra aandacht nodig. De eeltkussentjes zullen eerder beschadigen, omdat ze door de kou minder veerkrachtig zijn. Door ze in te smeren met teer worden wondjes gedicht en de zooltjes verhard. Deze teer is verkrijgbaar bij de dierenarts.
  • Pekel is niet goed voor hondenpoten. Smeer de voetzolen van de hond in met vaseline om ze tegen de pekel te beschermen.
  • Het is gevaarlijk om honden op het ijs te laten. Ze zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs wel of niet betrouwbaar is. Daarnaast is ijs erg glad, waardoor ze uitglijden en met hun poten in 'spagaat' terechtkomen. Ernstige blessures van banden en spieren kunnen het gevolg zijn.
  • Laat honden geen sneeuw eten, dit is erg slecht voor hun maag.
  • Alle honden kunnen probleemloos worden meegenomen voor een stevige winterse wandeling. Het is wel belangrijk dat zij flink in beweging blijven zodat zij niet te veel afkoelen.
  • U hond kan zelf niet inschatten of ijs betrouwbaar is. Let daarom op dat uw hond niet onverwachts ergens achteraan gaat en op het ijs terechtkomt en er doorheen zakt.Beau geniet van de winter!

Nieuwe reacties

03.10 | 10:49

Sorry mar op uw site staat een fout vermeld. De honden mogen in de bossen van Beetsterzwaag niet loslopen. De honden moeten aangelijnd worden uitgelaten.

13.07 | 13:07

Ik mis hondenspeelpark Steekterpoort in Alphen aan den Rijn in de lijst. Dit is een gratis, openbaar, omheind, losloopgebied

16.10 | 08:05

Mis de Hollandse Smoushond!

16.08 | 08:46

waar is berkenteerolie te krijgen
Geert