Uitlaattips
Leuke uitlaatgebieden voor de hond

Losloopgebieden voor de hond :

Friesland

Het Drents-Friese Wold ligt zoals de naam al doet vermoeden verdeeld over de provincie Drenthe en de provincie Friesland. In Drenthe grenst de onder andere de plaats Diever aan het "Wold" in Friesland is dit Appelscha. Het is het grootste honden losloopgebied van Nederland. Dit ruim 6.000 hectare grote bos is een paradijs voor honden en bazen die graag wandelen. Er zijn een kleine 40 paaltjeswandelingen uitgezet door Staatsbosbeheer. Een eigen route uitzetten kan natuurlijk ook. Op kaart 8 van Staatsbosbeheer zijn alle percelen genummerd. Wie deze, zeer duidelijke en gedetailleerde, kaart bij zich heeft, kan eigenlijk niet verdwalen. Honden mogen overal komen, in vrijwel het hele bos mogen ze loslopen. Alleen in de gebieden waar schapen en koeien grazen, moeten ze worden aangelijnd; dit wordt met duidelijke bordjes aangegeven. Zie ook de website en onderstaand kaartje.


Altijd los in het Bakkeveenster bos (uiteraard bij Bakkeveen) en op

de zandvlakte met de poel. In het bos te Beetsterzwaag mogen de honden loslopen; geweldige plaats om de honden lekker uit te laten waaien.

Het natuurgebied Lauwersmeer (9.000 ha.) in noord Groningen is ontstaan nadat in 1969 deLauwerszee is afgesloten. De Lauwerszee was een inham van de Waddenzee, compleet met geulen, zandplaten die bij eb droogvielen en smalle stukken kwelder langs de randen. Lauwersmeer heeft zich ontwikkeld tot een afwisselend natuurgebied dat inmiddels een Nationaal Park is. Het landschap bestaat uit open water (2.000 ha.), ruige graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen.
In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:
- Derde strand vanaf Lauwersoog - Groningen, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
- Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, Lauwersoog - Groningen).
- Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf parkeerplaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen - Friesland).
Zie ook de website en het kaartje hieronder.

Het Franeker Bos te Franeker is een jong en tamelijk klein bos (20 ha.). Het is halverwegede jaren 80 van de vorige eeuw aangepland. Het ontwerp is geïnspireerd op een stateterrein(een Fries landgoed met een bomenlaan rondom). Honden mogen overal los lopen.

Rond het Lauwersmeer in Lauwersoog, tussen Dokkum en Zoutkamp, is een mooi natuurgebied te vinden. Hier zijn ook enkele honden-losloopgebieden, waaronder een "hondenstrand". Let op de borden, hierop staat aangegeven waar de honden los mogen.
Voor informatie: Staatbosbeheer Lauwersoog, tel. 0519-349177

In Leeuwarden richting Hardegarijp is een recreatiegebied, genaamd 'De Kleine Wielen'.
Hier is een speciaal stuk waar honden mogen loslopen.

Op Vlieland rond het dorp Oost-Vlieland is een wandelroute met de naam "aanpoten" te vinden, waar uw hond mag loslopen.
Voor informatie: VVV Oost-Vlieland, tel. 0562-4511111

Honden mogen het hele jaar loslopen op het strand van Schiermonnikoog. Ook op veel andere delen van het eiland geldt geen aanlijngebod. Een aanlijngebod geldt alleen binnen de bebouwde kom (aangegeven door de plaatsnaamborden van Schiermonnikoog), in het Nationaal Park met uitzondering van het Noordzeestrand en op “Het Rif”. Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen). Voor informatie: VVV Schiermonnikoog, tel, 0519-531233 of 531900.

Terschelling: strand en bos altijd los! Op de rest van het eiland, ook in het duingebied, moeten honden aan de lijn.

Honden mogen het hele jaar loslopen op het strand van Vlieland. Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond van tevoren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl.

In het oostelijk deel van Vlieland (ook in het bos rond het dorp Vlieland) mogen honden loslopen. In het westelijk deel van het bos rond het dorp moeten honden aan de lijn. Dit wordt aangegeven met bordjes. Ook in het dorp zelf geldt een aanlijngebod.

 

 

Groningen

 

Het is mogelijk een rondje (2 km) te lopen rond en langs de Hoornse Plas, bij de wijk Het Hoornse Meer in Groningen. Honden los toegestaan van 1 oktober tot 1 april. Overige periode verboden voor honden. Erg populair op zondagmiddag.

Het natuurgebied Lauwersmeer (9.000 ha.) in noord Groningen is ontstaan nadat in 1969 de Lauwerszee is afgesloten. De Lauwerszee was een inham van de Waddenzee, compleet met geulen, zandplaten die bij eb droogvielen en smalle stukken kwelder langs de randen. Lauwersmeer heeft zich ontwikkeld tot een afwisselend natuurgebied dat inmiddels een Nationaal Park is. Het landschap bestaat uit open water (2.000 ha.), ruige graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen.
In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:
- Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
- Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, Lauwersoog).
- Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf parkeerplaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen - Friesland).
Zie ook de website en het kaartje hieronder.

Regio Westerwolde, dorp Sellingen: Sellinger bossen (staatsbosbeheer). Uitgezette boswandeling waar hond mee mag. Speciale route voor honden verkrijgbaar bij infocentrum “De Noordmee” te Sellingen en bij VVV's in de regio.

Ten Boerster bos bij het dorp Ten Boer is een leuk wandelbos met enkele vijverpartijen. De hond mag los. Het bos heeft zowel verharde als onverharde paden. In het begin van het bos ligt een grote vijver. De dichte bebossing wordt afgewisseld met grote open stukken grasland. Houdt er rekening mee dat in het bos vele konijnen en enkele reeën wonen.

Boswandelingen bij Het klooster(bossen van Staasbosbeheer) in Ter Apel, speciale route voor honden verkrijgbaar bij infocentrum "De Noordmee" te Sellingen en bij VVV's in de regio.


Drenthe

In Zuidoost Drenthe zijn een aantal boswachterijen waar gedurende het hele jaar de hond los mag. Meestal zijn er een aantal wandelroutes uitgezet, door het volgen van paaltjes van een bepaalde kleur komt u door een afwisselend landschap van bos en heide. Onder andere de volgende boswachterijen kunnen wij u zeer aanbevelen: Gees, Sleenerzand, Grolloo, Schoonloo, Odoorn en Exloo.

Het Drents-Friese Wold ligt zoals de naam al doet vermoeden verdeeld over de provincie Drenthe en de provincie Friesland. In Drenthe grenst de onder andere de plaats Diever aan het "Wold" in Friesland is dit Appelscha. Het is het grootste honden losloopgebied van Nederland. Dit ruim 6.000 hectare grote bos is een paradijs voor honden en bazen die graag wandelen. Er zijn een kleine 40 paaltjeswandelingen uitgezet door Staatsbosbeheer. Een eigen route uitzetten kan natuurlijk ook. Op kaart 8 van Staatsbosbeheer zijn alle percelen genummerd. Wie deze, zeer duidelijke en gedetailleerde, kaart bij zich heeft, kan eigenlijk niet verdwalen. Honden mogen overal komen, in vrijwel het hele bos mogen ze loslopen. Alleen in de gebieden waar schapen en koeien grazen, moeten ze worden aangelijnd; dit wordt met duidelijke bordjes aangegeven. Zie ook de webiste en onderstaand kaartje.

In Zuidwest-Drenthe tussen Dwingelo en Ruinen ligt Nationaal Park Dwingelderveld, een mooi heide- en bosgebied dat wordt omringd door eeuwenoude esdorpen. Het 3.700 hectare grote natuurgebied bestaat uit bossen, akkers, stuifzanden en heidevelden. Er zijn meer dan zestig vennetjes en plassen. Honden mogen in een groot deel van het Dwingelderveld loslopen. Alleen in de begraasde gebieden moeten ze aan de lijn. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 39 (Dwingelderveld/Ruinen) kunnen die gemakkelijk aan elkaar geknoopt worden. De wandelingen 14 (Lheenerzandwandeling) en 15 (Natuurpad Lheenerzand) zijn minder geschikt om met een losse hond te lopen vanwege een drukke weg vlak langs een deel van het wandelpad en een weg dwars door de wandelingen. Zie ook de website.

Boswachterij Emmen te Emmen bestaat uit de Emmerdennen, het Valtherbos, het Noordbargerbos en het Oosterbos. In boswachterij Emmen liggen verschillende hunebedden en karresporen en meer dan 70 grafheuvels. Staatsbosbeheer heeft verschillende korte paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 12 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk gecombineerd worden. Honden mogen hier los.

In Boswachterij Exloo-Odoorn (1800 ha) tussen Exloo en Odoorn in Zuidoost-Drenthe mogen honden loslopen. Alleen in het begraasde gebied, dat afgerasterd is, moeten ze aan de lijn. Het bos bestaat uit naald- en loofbomen, heidevelden en stuifzanden. Staatsbosbeheer heeft verschillende korte paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 12 (Zuidoost Drente) kunnen die gemakkelijk gecombineerd worden.

In Boswachterij Gees (300 ha) te Gees groeien naast loofboomsoorten als berk, eik, beuk acacia en tamme kastanje groeien ook veel naaldbomen (lariks, fijn spar en douglas spar). Honden mogen hier loslopen. Gees ligt halverwege tussen Hoogeveen en Emmen. Staatsbosbeheer heeft vijf paaltjeswandelingen uitgezet die met elkaar gecombineerd kunnen worden. In het graasseizoen (1 april-1 november) mogen er geen honden komen in de Hoge Stoep, gelegen aan de zuidelijke rand van de boswachterij.

Boswachterij Grolloo te Grolloo ligt tussen de boswachterijen Hooghalen en Schoonloo. In alle drie de gebieden mogen honden loslopen. Er kan uren gewandeld worden op mooie zandpaden. Boswachterij Grolloo (1105 ha) bestaat grotendeels uit ontginningsbossen. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgzet. Met behulp van kaart 12 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden.

In boswachterij Hooghalen te Hooghalen kan uren los met de hond gewandeld worden op mooie zandpaden. Boswachterij Hooghalen (1274 ha) bestaat uit jonge ontginningsbossen. De bomen, voornamelijk lariksen en sparren, zijn op vroegere heidegronden gepland. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 10 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden.

Boswachterij Schoonloo te Schoonloo ligt vlakbij de boswachterijen Hooghalen en Grolloo. In alle drie de gebieden mogen honden loslopen. Er kan uren gewandeld worden op mooie zandpaden. Boswachterij Schoonloo (1553 ha) ligt midden in het Drents Plateau. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 10 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden. Bij natuurkampeerterrein de Dennen, Hoofdstraat, Schoonloo is een informatiepaneel.

In grote delen van boswachterij Sleenerzand bij Schoonoord (in de buurt van Emmen), mag uw hond loslopen. Boswachterij Sleenerzand bestaat uit bos- en stuifzandgebieden. Het Sleenerzand is ongeveer 10 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 1600 ha. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet.
Voor informatie: Staatbosbeheer, tel. 030-6926111


Noord-Holland

Het Naaldenveld bij Aerdenhout is een klein bos (13,5 ha) dat vooral uit naaldbomen bestaat. Buiten het broedseizoen mogen honden er los lopen. Het broedseizoen is tussen 1 maart en 1 augustus.

In het Vondelpark (47 ha.) te Amsterdam mogen honden officieel loslopen. Het is een mooi aangelegd en afwisselend park dat sinds 1996 de status van rijksmonument heeft. Het Vondelpark is een ontzettend druk park. Jaarlijks bezoeken 10 miljoen mensen het park. Er zijn weinig echte voetpaden. Hondenbazen moeten er rekening mee houden dat fietsers en skaters van dezelfde paden gebruik maken als wandelaars en honden. Wie in het Vondelpark wil wandelen met zijn hond moet hem goed onder appel hebben. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de hond geen andere parkbezoekers lastig valt, maar ook omdat enkele parkingangen direct aan drukke wegen grenzen. Een hond die het park uitrent, loopt grote kans overreden te worden.

Het Amsterdamse Bos (935 ha.) is een fijn wandelgebied aan de rand van Amsterdam. Het hele jaar zijn loslopende honden in het bos toegestaan met uitzondering van 16 duidelijk aangegeven verbod- en aanlijngebieden voor honden. Onlangs zijn deze gebieden voorzien van nieuwe borden. Waarschuwing: binnenkort zal de Boswachterij de verbod- en aanlijngebieden actief gaan handhaven en zullen bij overtredingen procesverbalen worden uitgeschreven. Zie de kaartjes hieronder voor de aanlijn- en verbodsgebieden voor de honden. Klik op de kaartjes voor een vergroting.

  

In het Berger Bos te Bergen mogen honden van 15 juni tot 13 maart loslopen. Van 14 maart tot 14 juni (het broedseizoen) mogen honden alleen aangelijnd in het Bergense Bos wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet.

Honden mogen van september t/m april los op het strand van Bergen aan Zee. Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur.
Het strand van Bergen aan zee is per auto alleen via de Zeeweg te bereiken. In het gehele dorp geldt betaald parkeren in de periode van 1 mei t/m 1 oktober.

De Tafelberg in Blaricum is een hoog gelegen, glooiend heideterrein. Het landijs in de Risz-ijstijd heeft deze hoogteverschillen veroorzaakt. De Tafelberg is met een top van 36,4 m boven NAP het hoogste punt van deze heide en tevens van de provincie Noord-Holland. Een oriëntatietafel op deze heuvel verklaart de naam "Tafelberg". Honden mogen hier los.

In Bloemendaal kunt u het hele jaar door met de hond wandelen op het strand. Startpunt: aan het eind van de boulevard Zandvoort-Bloemendaal vanaf strandpaviljoen Parnassia noordwaarts richting IJmuiden. Bij Parnassia is het hele jaar door vers drinkwater beschikbaar voor de honden en voor uzelf is er nog veel meer lekkers.

Honden mogen het hele jaar los op een klein deel van het strand in Bloemendaal aan Zee (van de opgang bij strandpaviljoen Parnassia richting IJmuiden tot de bordjes 'verboden voor honden' bij strandpaal 59.500 aan het begin van het naaktstrand). 

In Spanderswoud te Bussum is het grootste gedeelte van het bos vrij voor loslopende honden.

Honden mogen van oktober t/m april los op het strand van Callantsoog.
Van mei t/m september zijn honden tussen 07.00 en 19.00 uur alleen aangelijnd toegestaan. In die periode mogen ze 's avonds vanaf 20.00 uur wel los lopen op het strand.

Honden mogen niet in het hele gebied van Recreatiegebied Spaarnwoude loslopen. Op de borden wordt aangegeven waar en wanneer honden los mogen lopen. Ze mogen niet los:
- op de terreinen van het veenweidegebied Dijkland, de Hekslootpolder, de dierenweiden in Oosterbroek en Buitenhuizen, de Peddelpoel en de golfbaan.
- bij de stranden en grasoevers nabij zwemwater, tussen 1 april en 1 oktober.
Honden mogen wel los bij de stranden en grasoevers nabij zwemwater in de periode van 1 oktober tot 1 april.
Populair bij hondeneigenaren is de Veerplas, het deel van Spaarnwoude dat grenst aan industrieterrein Waarderpolder in Haarlem.
Bij de hoofdingang aan de Genieweg in Velsen-Zuid is een grote parkeerplaats.

De Groene Weelde is een in het jaar 2000 aangelegd recreatiegebied in de gemeente Haarlemmermeer, naast het terrein van de Floriade. Het bestaat uit waterpartijen, bos, speelvelden, fiets- wandel- en ruiterpaden. Aan de Groene Weelde grenst het Haarlemmermeerse Bos. Beide gebieden zijn verbonden. Zowel op de paden als langs de slootkanten mag je het hele jaar door je hond los laten lopen!

Wandelbos Groenendaal in Heemstede bestaat uit twee delen: in het ene deel mogen honden loslopen, in het andere deel zijn ze verboden (ook aangelijnd mogen ze er niet komen). In het hondenbos zijn twee (korte) wandelroutes uitgezet. Het is geheel omringd door hekken i.v.m. oerossen, dus uw hond kan ook niet weglopen. Het is er atijd gezellig druk met honden.

De Hoorneboegse Heide en 't Hoogt van het Kruis bij Hilversum grenzen aan elkaar. Op de Hoorneboegse Heide is een paaltjeswandeling van 6 kilometer uitgezet. Dit zijn honden-losloopgebieden.

De Laapersheide (17 ha.) is een mooi, maar niet bijzonder groot, heidegebied bij Hilversum. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli moeten honden aan de lijn; de rest van het jaar is dit een honden-losloopgebied.

Het Noord-Hollandse Huizen heeft een zeer groot losloopgebied in de buurt van het Gooimeer. Eigenlijk zijn het verschillende gebieden die aan elkaar grenzen. Het is een afwisselend gebied dat bestaat uit naaldbos en akkers.

In IJmuiden zijn honden tussen 1 mei en 31 augustus alleen in de duinen en bij het Binnenmeer toegestaan en op het strand voorbij kilometerpaal 57750 ten zuiden van strandpaviljoen Beach Inn. Tussen 1 september en 30 april worden honden op het hele strand toegelaten.

Op het Hemmeland, een recreatieterrein ten noordoosten van Monnickendam (iets ten noorden van Amsterdam) is een gedeelte losloopgebied voor honden.
Het hele jaar door kan je hier met je hond terecht. Het is niet zo heel groot, maar er is tevens een hondenstrand waar je hond in het water kan spelen (in de Gouwzee).
Over de brug in Monnickendam helemaal rechtuit rijden, bij de rotonde nog rechtuit en een klein stukje langs de dijk, dan de 1e afslag links, op Hemmeland 1e afslag rechts en doorrijden tot het eind, daar kan geparkeerd worden.

Rond de vesting in Naarden mag uw hond gewoon los. Het hele rondje om de vesting is ongeveer 3.5 km en u kan uw hond daar ook laten zwemmen.

Bij Noord-Scharwoude en Broek op Langendijk (respectievelijk noordelijke en zuidelijke ingang) vindt u het gebied GeestMerAmbacht. Van oktober tot en met maart mogen de honden hier loslopen, buiten die tijd geldt een aanlijngebod en zijn honden niet toegestaan op de ligweiden en op de strandjes. Het is een mooi gebied, bereikbaar vanaf de N245 van Alkmaar naar Schagen, ter hoogte van Noord-Scharwoude en Broek op Langendijk.

Bij recreatiegebied "het Twiske" in Oostzaan mogen de honden zowel aangelijnd als los.

In het noordelijk deel van het Purmerbos te Purmerend mogen honden loslopen. Het deel ten zuiden van de Groeneweg is niet toegankelijk voor honden. In de rest van het gebied moeten honden aan de lijn. Dit staat ook aangegeven met borden.

Door de Schoorlse Duinen bij Schoorl loopt maar liefst 100 kilometer wandelpad. Staatsbosbeheer heeft enkele mooie paaltjeswandelingen uitgezet. Wie zelf een wandeling wil uitzetten doet er verstandig aan de kaart van het gebied, uitgegeven door Staatsbosbeheer, te kopen. Vanuit de duinen is ook het strand van Schoorl te bereiken. Van 1 september t/m 1 maart mogen honden los in de duinen lopen, mits ze op de paden blijven en onder appèl staan. Vanaf 1 oktobert/m 1 maart mogen honden los op het strand.

Honden moeten op de bewaakte strandgedeelten van Texel worden aangelijnd van de laatste week van juni tot de eerste week van september. Verder mogen ze het hele jaar los naast de baas lopen op het strand. Van 1 september tot 1 maart mogen honden in een aangegeven deel van de duinen loslopen.

In Velsen zijn twee grote velden bij het parkeerterrein van het natuurpark "De Heerenduinen" waar de hond los mag.

Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand van Zandvoort komen. Ze hoeven niet aangelijnd te zijn. De eigenaar of houder van een hond is wel ten alle tijden verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van de hond onmiddellijk worden verwijderd.

Het Kraansvlak, een open duingebied ten noorden van Zandvoort, is in 1998 uitgebreid met het Wurmenveld en de Noordduinen. Op het Wurmenveld mogen honden, mits ze onder appèl staan, loslopen.


Flevoland

Bij het Erkemederstrand, gelegen aan het Nuldernauw in Flevoland, is een losloopgebied en er is een speciaal hondenstrand, zie www.erkemederstrand.nl.

Almere-Buiten: het buitenbos bij de manage, honden mogen hier loslopen er is een wandelroute uitgezet van ongeveer 5 km.

In Almere-Haven zijn twee hele grote losloopgebieden. Gebied 1 loopt achter 'de Marken' en 'de Grieden'. Gebied 2  ligt naast de A6 tussen Sauna Thermen La Mer en het Kromslootpark.

Het bos der Onverzettelijken in Almere-Stad is een losloopgebied voor honden. Tevens kan je een leuke ronde lopen om de Leeghwaterplas; ook dit is een losloopgebied voor honden.

Het Pampushout (400 ha.) bij Almere-Stad is een jong bos. De eerste aanplant van de bospercelen is gestart in 1978. Er staan heel veel populieren. Pampushout bestaat uit twee bosgebieden. Deze bospercelen zijn middels een smalle beplantingsstrook met elkaar verbonden. Honden mogen hier los.

In de boswachterij Spijk-Bremerberg te Biddinghuizen mogen honden loslopen. Enige uitzondering is de Spijkvijver. Zowel in de vijver als op de omliggende zonneweiden zijn honden niet toegestaan. Staatsbosbeheer heeft enkele rondwandelingen uitgezet.

Honden mogen overal los in het Roggebotzand (1520 ha.) te Dronten, behalve in het Wilhelminabos. De vogelrijke loof-en naadbossen zijn aangelegd op een oude zandbank van de voormalige Zuiderzee en de eerste aanplant dateert van 1957.

Kuinderbos:Gelegen in de Noordoostpolder (Flevopolder!) bij Kuinre (Overijssel!). Er is een gedeelte aangelijnd lopen en een gedeelte loslopen (omgeving is bos en water). Dit heet het "Natte neuzenpad" en is aangeduid door paaltjes met een gele kop met daarin een zwarte hondenpootafdruk.

In de Gelderse Hout (123 ha) in Lelystad mogen honden loslopen. Staatsbosbeheer heeft drie rondwandelingen uitgezet: de Brandnetelroute (2,5 km), de Gelderse route (3,5 km) en de Bomenroute (2,5 km). De wandelingen laten zich goed combineren.

Bij Lelystad, Flevopolder, ligt het Zuigerplas bos met een klein meer. Rond het meer is een wandelroute van ongeveer 4 km. Het meer en de bossen zijn vrij toegankelijk voor honden. Ze mogen loslopen en zwemmen. De precieze omvang van het losloopgebied is aangeven op de borden bij de ingangen van het park.

Bij het Erkemederstrand in Zeewolde is een speciaal hondenstrand dat 3 kilometer lang is. Betaald parkeren. Laagtarief: 1 euro per auto (van 1 oktober tot 1 mei en 's middags na 16.30 uur); hoogtarief: 4 euro per auto (van 1 mei tot 1 oktober van 7.00 - 16.30 uur). Zie ook de website.

In het oostelijk deel van het Hulkesteinse Bos te Zeewolde, tussen de N704 en de N301, mogen honden los lopen.


Overijsel

Het landgoed Twickel te Delden heeft twee losloopgebieden voor honden: het bos tegenover het kasteel en een bosgebied aan de Bornse kant van het landgoed. Zie ook de website.

In Enschede in het Stroinksbos zijn vele wandelmogelijkheden.
Dit bos is gelegen aan de Knalhutteweg, net buiten de bebouwde kom.

Ten westen van Hellendoorn, mogen honden loslopen in een flink bosgebied rond hotel-restaurant 'De Uitkijk'.
Er is een enorme kuil (zandafgraving) waar ze leuk kunnen spelen.
Baasjes en welopgevoede honden zijn in 't hotel-restaurant welkom.

Kuinderbos:Gelegen in de Noordoostpolder (Flevopolder!) bij Kuinre (Overijssel!). Er is een gedeelte aangelijnd lopen en een gedeelte loslopen (omgeving is bos en water). Dit heet het "Natte neuzenpad" en is aangeduid door paaltjes met een gele kop met daarin een zwarte hondenpootafdruk.

Op de Sallandse Heuvelrug net ten zuiden van Nijverdal ligt het Kattenbos.Dit is een officieel losloopgebied voor honden. Het betreft een mooi stuk bos en hei.
Zie ook de website.

De Hellendoornse Berg op de Sallandse Heuvelrug, net ten zuiden van Nijverdal, is een gebied waar de hond los mag lopen.
Zie ook de website.

Bij zwembad 'Het Ravijn' in Nijverdal ligt 't Stut, waar honden los mogen, ze kunnen daar lekker ravotten op de hellingen van "Het Ravijn".

Aan de noordkant van de boswachterij Staphorst te Staphorst is een groot honden losloopgebied. In dit gebied zijn meerdere vennen te vinden waar de honden lekker kunnen zwemmen. Voor informatie: boswachterij Staphorst, tel. 0529-481297.


Utrecht

Boswachterij Austerlitz te Austerlitz (ten zuiden van de Woudenbergseweg), is een honden losloopgebied. Er kan hier echter ook gemountainbiked worden, dus wel opletten met de honden los laten lopen. Zie ook de website.

In 't Heidepark in Bilthoven mogen honden altijd loslopen. Er is een fijn meertje met een stuk zand. Verder zijn er vele paadjes tussen de bomen door. 't Heet park, maar het is eigenlijk een klein stukje bos, met ook een stuk heide. Als je het helemaal doorkruist kun je wel een klein uurtje bezig zijn. Rondom het heide veld staan overal bankjes en er staan ook 2 bankjes bij het meertje.

Het Panbos in Bosch en Duin (gemeente Zeist) is een losloopgebied met enkele uitgezette paaltjeswandelingen. Het Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Er is nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste deel van het bos is begroeid met naaldbomen. Zie ook de website.

Het bosgebied bij Bosch en Duin bestaat uit een aantal kleine gebiedjes verspreid over de gemeente Zeist. Het gaat om de terreintjes Reelaan, Numanbos (ook wel Hertenlaan genoemd), Biltse Weg, Ravenhorst en Nieuw Zandbergen. Al deze gebiedjes zijn goed toegankelijk en worden, mede vanwege hun ligging dicht bij de bebouwde kom, intensief gebruikt door recreanten. Honden mogen hier loslopen. Zie ook de website.

Landgoed Houdringe bij De Bilt is gedeeltelijk een honden losloopgebied. Zie ook de website.

Om recreatieplas Strijkviertel in De Meern kun je met je hond lopen. Honden mogen loslopen en zowel mensen als honden mogen hier zwemmen. Rond het meer loopt wel een fietspad, waar meer mensen op lopen dan fietsen. Maar toch wel even uitkijken. Zie ook de website.

Het Pleinesbos (bij Den Dolder) en de aangrenzende Oude Tol maakten vroeger deel uit van uitgestrekte vochtige heidevelden met hier en daar wat stuifduinen. Later is zonder hulp van de mens bos van grove den, eik en berk ontstaan. Toen Christoph Pleines in 1902 het gebied kocht, was het echter nog één grote heidevlakte. Hij liet bij het voormalige station Doldersche Weg de zeepfabriek ‘De Duif’ bouwen, compleet met woningen, een school en zelfs een begraafplaatsje voor zijn personeel en familie. Alleen het begraafplaatsje bestaat nog. In het Pleinesbos liggen bovendien nog enige (restanten van) bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het Pleinesbos is belangrijk als ecologische schakel tussen de natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van Den Dolder. Een bijzonder dier dat in het Pleinesbos waargenomen kan worden, is de ringslang. In het Pleinesbos kan vrij gewandeld worden, maar de Oude Tol is een rustgebied voor onder andere reeën en vogels. Het Pleinesbos is aangewezen als honden losloopgebied. Zie ook de website.

In 1870 kwam een stuk grond op de grens van Driebergen en Zeist in eigendom van J.J. Uyterwerff Sterling. Hij gaf het nieuwe landgoed de naam Bornia. Bornia is een oud Fries woord voor grensgebied (vergelijkbaar met het Engelse ‘border’). In 1894 werd het bezit opgedeeld en hierdoor ontstond in het noordelijk deel Heidestein. Een deel van Heidestein is honden losloopgebied, in het overige deel moeten de honden worden aangelijnd. Het begrazingsgebied is niet toegankelijk voor honden. Zie ook de website.

In boswachterij De Vuursche, bij de Lage Vuursche, mogen honden vrijwel overal los lopen. Honden moeten alleen aangelijnd bij De Stulp en Kasteel Groeneveld. De bossen zijn er mooi en afwisselend. Staatsbosbeheer heeft enkele paaltjeswandelingen, variërend in lengte van 2,5 tot 6 kilometer uitgezet, die met behulp van kaart 23 (De Vuursche) gemakkelijk aan elkaar geknoopt kunnen worden.

In recreatiegebied Bosdijk bij Mijdrecht mogen honden op een deel van het (bosachtig) terrein loslopen.

De Laarsenberg ligt in Rhenen ten noorden van de provinciale weg N225. De Laarsenberg is een bij velen onbekend gebied. Toch is het zeer de moeite waard: afwisselend loof- en naaldbos, een aantal eikenhakhoutbosjes, mooie graanakkers en graften op de voormalige enggronden van Rhenen. Honden mogen hier loslopen. Zie ook de website.

Soestduinen in Soest. Een grote heide- en zandvlakte waar honden overal los mogen lopen.

Vroeger bestond de Kozakkenput (tussen Soesterberg en Zeist) uit heide, tegenwoordig uit een jong gemengd bos met veel grove dennen. Oude lanen van beuken en Amerikaanse eiken doorsnijden het terrein. Opvallend zijn ook de door bos omsloten akkers, het eikenhakhout en de oude singels. Honden mogen hier loslopen. Zie ook de website.

Het 'Hondenstrand" bij Wijk bij Duurstede.
Dit is aan de noordzijde van de Lek op de weg van Wijk bij Duurstede naar Amerongen.
Op dit strand komen alleen maar honden welke los mogen lopen en zwemmen.
Er is een weiland waar de honden lekker kunnen ravotten.
Er is voldoende parkeerruimte.

Het Zeisterbos bij Zeist is een honden losloopgebied. Landelijk gezien is het Zeisterbos met zijn leeftijd van ruim tweehonderd jaar zeer bijzonder omdat de meeste Nederlandse bossen pas zestig jaar oud zijn. Honden mogen hier loslopen. Zie ook de website.

De buitenplaatsen langs de Driebergseweg (de N225) bestaan uit een zestal landschapsparken: Schoonoord, Hoog Beek en Royen, Pavia, Molenbosch, Heerewegen en De Breul. Deze terreinen zijn in 1994 verworven toen Zeist haar gemeentebossen overdroeg aan Het Utrechts Landschap. Honden mogen hier loslopen. Zie ook de website.Gelderland


In Apeldoorn ligt tegenover het van der Valk Motel het wandelgebied "'t Leesten" met hierbij een losloopgebied voor honden (alleen op het terrein waar de schapen lopen is aanlijnen verplicht). Op het terrein is een kiosk waar diverse versnaperingen te krijgen zijn en waar ook bakken met water voor de honden staan. De kiosk is het hele jaar door open!

Arnhem: Park Sonsbeek: in park zelf aangelijnd, in nabij gelegen bos wat ook Sonsbeek heet mogen de honden los.

Landgoed Mariëndaal (tussen Arnhem en Oosterbeek). Honden mogen hier loslopen. Er is water voor de honden om te zwemmen.

Marienwaard, een bosje tussen Arnhem en Oosterbeek.

Immelo park tussen Arnhem (Vredenburg) en Huissen.

In de buurt van Arnhem ligt het park Zijpendaal (in de bosgedeelten).

Schaffelaarse bos bij Barneveld is een middelgroot bos waar honden los mogen lopen, tevens een oude kasteelgracht waar de hond mag zwemmen. Niet geschikt als zwemwater voor mensen, dus zorg dat de hond is geënt. Open: het hele jaar op enkele dagen van festiviteiten na. Gratis parkeren en gratis toegang
Bijzonderheden, valt onder beheer van Gelderslandschap. 

Het stuk Bennekomse Bos tussen de Keijenbergse weg, Bennekom, de Prins Hendrikweg en de Oostereng is losloopgebied. Er is een paaltjesroute (rood) van 7,5 kilometer. De rode paaltjeswandeling in het Bennekomse Bos laat zich goed combineren met de gele paaltjesroute (4,5 km) in het Oostereng. De wandelingen overlappen elkaar gedeeltelijk.

Bij recreatiegebied Bussloo te Bussloo ligt een meer nabij Apeldoorn (15-10 t/m 15-4). Hier kun je helemaal om heen lopen. Dit is een wandeling van ca. 3 uur.
De honden mogen de gehele wandeling loslopen, en er is een kiosk open met mooi meer, waar je iets te eten en te drinken kunt halen. Als het een beetje redelijk weer is dan is deze plaats druk bezocht met honden van allerlei rassen, soorten en maten. Heel leuk en heel gezellig, maar er is gelukkig parkeerruimte genoeg. Naast het meer is ook nog een stuk bos. Hier zijn honden wel welkom, maar ze mogen niet los.

Nabij Didam is een klein recreatiegebied van 15 hectare, De Nevelhorst. Van 1 oktober tot 1 april mogen honden overal in het gebied loslopen. Van 1 april tot 1 oktober zijn honden niet toegestaan op de strandgedeeltes en de ligweiden.

Op het landgoed Hof te Dieren is een honden losloopgebied; dit ligt tegen de bebouwde kom van Dieren. Er is met borden aangegeven waar de honden weer aangelijnd moeten worden.

Landgoed Slangenburg (600 ha.) bestaat uit bossen, akkers, lanen, beken, grachten, vijvers en weilanden rondom een prachtig kasteel. Het ligt ten oosten van Doetinchem. Door de bossen loopt een stenen weg: de Varsseveldseweg. Die loopt van Doetinchem naar Westendorp en Varseveld. Komende vanuit Doetinchem ligt links het kasteel en rechts de abdij. Links van de Varsseveldseweg mogen honden absoluut niet los. Er wordt bekeurd. Rechts van die weg mogen de honden wel los.

Tussen Doorwerth en de Rijn is een losloopgebied in het bos van het voormalige landgoed "Duno".

Het Edese bos te Ede en een deel van het aangrenzende heidegebied is  een honden losloopgebied. Het is met borden aangegeven en er lopen een paar mooie bewegwijzerde wandelroutes. Tegenover de parkeerplaats is een pannenkoekenrestaurant waar ze erg vriendelijk zijn voor hond en baas. Zie ook de website hier staan in het totaal 8 losloopgebieden op aangegeven.

Op de Groevenbeekse hei bij Ermelo mogen de honden loslopen.

Bungalowpark De Groene Heuvels te Ewijk. Op het park is een meer waarin zwemmen met de hond (oogluikend) wordt toegestaan - bij het aangrenzende grote meer is wandelen & zwemmen met honden toegestaan.

Het Groesbeekse bos ligt tussen Groesbeek en Nijmegen en is 965 hectare groot. Omdat het bos zich over de stuwwal uitstrekt, zijn er hoogteverschillen tot 45 meter (45-90 +NAP). De bossen bestaan voornamelijk uit gemengde loof- en naaldbossen. De oude beukenlanen en rododendrons zijn overblijfselen van de vroegere landgoederen. Honden mogen hier loslopen.

Strand Horst (77 ha.), ter hoogte van Harderwijk, heeft 7 stranden met een totale lengte van 2000 meter. Honden kunnen er zwemmen. Van 16 september tot 16 april mogen honden loslopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september

In het Strokelbos, ten westen van de Leuvenumse weg in Harderwijk, kunt u uw hond los uitlaten. Honden mogen vanaf Plaggenweg tot aan dierenasiel De Ark los rondrennen.

Het Heerderstrand ten westen van Heerde is een klein strand en een plas. Honden mogen daar van 16 september tot 16 april loslopen en zwemmen.

Boswachterij Nunspeet (2400 ha.) te Nunspeet op de Veluwe is een prachtig natuurgebied met veel wild. Vanwege het wild mogen honden niet overal loslopen. In drie gedeelten van de boswachterij mag de hond los:
Zandenbos: bereikbaar vanaf de A28, afslag Nunspeet-Epe, richting Epe, na 200 meter rechtsaf.
Vierhouten: vanaf Vierhouten Tongerenseweg oprijden tot het wildrooster, vóór het wildrooster linksaf, door het hek, na 200 meter linksaf en weer door een hek. Vanaf dit punt is het losloopgedeelte aangegeven met een bord.
Belvederebos: direct ten westen van Nunspeet; tussen de Eperweg en de spoorlijn in Nunspeet.

Achter het Bilderberg hotel in Oosterbeek.

De Roekel is een typisch Veluwe bosgebied. Aan de zuidkant van Otterlo is een honden losloopgebied. Het losloopgebied bevindt zich tussen de Roekelse Bosweg en het Mosselse Pad. In de buurt van de Roekel zijn nog zeven losloopgebieden. Zie ook de website.

Tussen Putten, Garderen en Ermelo vindt u het Speulder- en Sprielderbos, hier zijn meerdere losloopgebieden uitgezet.
Voor informatie: VVV Putten, tel. 0341-3517777

Ter hoogte van Putten bevindt zich Strand Nulde (77 ha.). Het heeft 5 stranden met een totale lengte van 1400 meter. Honden kunnen er zwemmen. Van 16 september tot 16 april mogen honden loslopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.

Tussen Renkum en Wageningen ligt boswachterij Oostereng (620 ha.). Het is een afwisselend gebied met naald- en loofbos en een begraasd beekdal. In het begraasde deel moeten honden aan de lijn. Er zijn twee losloopgebieden in het Oostereng.
Het grootste ligt ten noorden van de N782/Keijenbergse weg. Er is een gele paaltjeswandeling van 4,5 kilometer. Deze route laat zich goed combineren met de rode paaltjesroute in het Bennekomse Bos. De wandelingen overlappen elkaar gedeeltelijk.
Een iets kleiner losloopgebied ligt ten zuiden van de N782/Keijenbergse weg. In dit gebied lopen twee paaltjeswandelingen, een rode van 2,5 km en een witte van 3,5 km. In de beek is een vijver waar de hond kan zwemmen. De witte route kruist de weg in het begin een paar keer, het is verstandig uw hond dan even aan te lijnen.

Op het Rozendaalseveld bij Rozendaal en Velp is een groot losloopgebied op de hei voor honden.

In Rozendaal is een heel groot honden losloopgebied. Beslist de moeite waard. Rozendaal vanaf Arnhem door het dorp heen, na ongeveer 1 km (slingerweg) bij een houten hutje linksaf en na ongeveer 500 meter ben je er: heide, bos, zandvlaktes.

In recreatiegebied Het Leesten is een omheind hondenbos en een 'natte neuzen-route' van 2 kilometer. Het hondenbos is vanwege het hek geschikt voor honden die weglopen. Het hondenbos ligt vlak naast het parkeerterrein. De 'natte neuzen-route' begint buiten het omheinde hondenbos. Het is een korte, maar afwisselende wandeling (naaldhout, heide en loofhout). Als het niet te droog is zijn er ook een paar poelen. Adres: Hoenderloseweg, Ugchelen. Route: vanaf de A1 afslag 19 richting Hoenderloo. Na restaurant De Cantharel de 2e afslag links daarna in de bocht meteen weer naar rechts en pad volgen, een wildrooster oversteken en dan bent u er.

Groot losloopgebied in Nationaal park Veluwezoom nabij Velp.

Berendonck is een recreatiegebied (168 ha.) tussen Wijchen en Nijmegen; het gebied valt onder de gemeente Wijchen. Er zijn vier rondwandelingen uitgezet variërend in lengte van 2 tot 8,5 kilometer. Honden kunnen in de plas zwemmen. Van 16 september tot 16 april mogen honden loslopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.Zuid-Holland


In het Europapark, Weteringpark en bij Zegersloot te Alphen aan den Rijn zijn losloopgebieden waar uw hond ook mag zwemmen. Hier staan gele borden met de tekst 'hondenstrandje' en een tekening van een hondenkop.

Tussen Boskoop en Waddinxveen ligt het Gouwe Bos, daar zijn stukken, waar je je hond los mag laten lopen. Sommige delen zijn zelfs met hekken afgesloten, zodat je hond niet weg kan.

Landgoed Clingendaelte De n Haag . Honden kunnen loslopen en bij het restaurantje staat altijd drinkwater. Honden mogen ook naar binnen.

In het Haagse Bos, gelegen in (hoe kan het ook anders) Den Haag, mogen honden het hele jaar loslopen. Er lopen wel enkele fietspaden doorheen en wegen rondom, dus soms opletten.

De Bosjes van Pex (6,5 ha.) in Den Haag zijn niet groot, maar wel erg gezellig. Er komen veel honden met hun bazen. Er is zelfs een speciale website over de honden die de bosjes van Pex frequenteren: www.funinpex.kickme.to. Het gebied is genoemd naar de familie Pex, die gedurende verschillende geslachten hier landbouw en veeteelt bedreef. Honden mogen los.

In Dordrecht in de Hollandsche Biesbosch "De Merwelanden" kan men een aardig gedeelte de hond los laten lopen en daar kunnen de honden ook zwemmen. Daarnaast is er een gedeelte waar men de hond wel moet aanlijnen, het is echter een mooie omgeving om te wandelen.

In Dordrecht is nog een losloopgebied: De Elze. Mooi recreatie- en wandelgebied. Zwemwater voor mens en honden, bosachtig gebied. In het paviljoen De Viersprong wordt o.a. heerlijke koffie geserveerd. Gratis parkeerplaatsen.

Op het strand van 's Gravenzande mag uw hond het hele jaar door, de hele dag lang, loslopen MITS u rechts van het slag blijft (dit houdt dus in dat u zodra u het strand bereikt rechtsaf moet). Goede parkeergelegenheid vlak aan het strand. Parkeren kost overdag € 2,50 en is vanaf 19.00 uur gratis.

Op het strand van Hoek van Holland zijn honden van 1 mei tot 1 oktober verboden tussen 9.00 uur en 19.00 uur. In de duinen mogen ze dan wel komen.

In het grootste gedeelte van De Wollebrand te Honselersdijk mag uw hond vrij rondlopen, maar u bent verplicht zijn behoefte op te ruimen. Op het strand en de speelweide moet de hond aangelijnd zijn.

In Katwijk zijn van 1 april tot 1 oktober loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 9 uur. De rest van het jaar mogen ze wel los op het strand.

Strand bij Langevelderslag - ten noorden van Noordwijk -  gehele jaar toegankelijk.

Cronenstein en de Vlietlanden zijn gebieden in Leiden waar het mogelijk is om de honden op sommige plaatsen los te laten ravotten. Er staat aangegeven waar en wanneer een hond aangelijnd moet zijn en tevens waar en wanneer een hond niet welkom is.

In het Loetbos (10 ha.) bij Lekkerkerk mogen honden overal loslopen. Het bos is genoemd naar het veenriviertje de Loet.

Het Zuiderstrand is een 9 kilometer lange kuststrook tussen Monster en de zuidkant van de haven van Scheveningen. Honden mogen van 1 oktober tot 15 mei los op het Zuiderstrand. In het gebied tussen het Markenseplein (strandpaviljoen Aphrodite) en Fuutlaan (strandpaviljoen De Kwartel) mogen honden het hele jaar loslopen.

In recreatie gebied "Het Prinsenbos" te Naaldwijk mogen honden het hele jaar loslopen. Er zijn enkele gedeeltes waar de hond aangelijnd moet zijn. Overdag in het zomerseizoen is het druk met gezinnen, maar 's avonds kan de hond er heerlijk zwemmen en spelen.

Bij Nieuwerkerkaan den IJssel ligt het recreatieschap Hitland, waar de honden het hele jaar door vrij mogen rondlopen, op een klein gebied na, waarin het broedseizoen de honden aangelijnd moeten worden. 

In Noordwijk kunt u het hele jaar door met de hond wandelen op het strand, ca 4 km strand is beschikbaar. Vanaf strandopgang nr.1, aan het eind van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk, tot aan Katwijk.
Voor informatie: VVV Noordwijk, tel. 071-3619321  

Het duingebied Hollands Duin in Noordwijk biedt veel variatie voor wandelaars. Staatsbosbeheer heeft acht wandelroutes uitgezet die door duin en bos voeren. De gemarkeerde wandelroutes variëren in lengte van 2 tot 4,5 kilometer. Enkele wandelingen laten zich goed aan elkaar knopen of bijvoorbeeld combineren met een strandwandeling. Honden mogen los buiten het broedseizoen van 1 maart t/m 1 augustus. Zie ook de website.

Als u van Nootdorp naar Pijnacker rijdt, ligt na de molen aan de rechterkant een recreatie gebied. Hierin is ook een hondenbos en er is gelegenheid tot zwemmen.
Volg na de molen de borden "Dobbeplas". Van 1 mei tot en met 1 oktober beperkt losloopgebied, daarna geen beperking.

Papendrecht : in vier gedeelten van het Alblasserbos en in de westelijke punt van de Alblasserwaard, mogen honden loslopen: Oud Alblas (42 ha), Grote Nes (10 ha), Wijngaarden (20 ha) en Kortland (4,7 ha).

In het Reeuwijkse Hout (Reeuwijk/Zuid-Holland) is het in een deel toegestaan om de hond los te laten lopen.
Met bordjes "Honden mogen los" en "Honden moeten Vast" wordt e.e.a. aangegeven.  

De Maasvlakte te Rotterdam: Slufterstrand, Slag Vuurtoren, Slag Dobbelsteen, Slag Maasmond. Hier mag je het hele jaar door met je hond los op het strand lopen. Honden kunnen hier ook lekker zwemmen.

Rondom de Zevenhuizerplas ten noorden van Rotterdam-Omoord kan een wandeling met de hond worden gemaakt, terwijl hij lekker vrij mag rondbanjeren. Begin- en eindpunt bij diverse restaurantjes. Onderweg kom je verschillende "hondenstrandjes" tegen.

Honden mogen van 1 oktober t/m 15 mei los op het strand van Scheveningen, van 15 mei - 1 oktober geldt er wel de verplichting poep op te ruimen.
Op het Noorderstrand mogen honden het hele jaar los tussen de laatste en één na laatste strandopgang vanaf het Zwarte Pad in Scheveningen.

Bij het Valkenburgse meer (noordkant, parkeren bij de Kwantum) te Valkenburg, Zuid-Holland, is een hondenstrand (nou ja, grasveld) met keurig schoon en lekker aflopend water. Het is er groot en lekker rustig.

Vlaardingen in het natuurgebied rond de Crabbenplas (ook bekend als de Surfplas) mogen honden bijna overal loslopen het hele jaar door.
Alleen bij de strandjes mogen ze niet komen. Zelfs met prachtig weer kom je er bijna niemand tegen.

Wassenaarse Slag (strand): de honden mogen van 15 mei tot 1 september na zeven uur 's avonds en na het seizoen de gehele dag op het strand loslopen. Tussen strandpaal 91 en 92 mogen de honden altijd los lopen. Dit gedeelte is alleen te bereiken via een aangegeven wandelroute door het duingebied Berkheide. In Berkheide moeten de honden wel aan de lijn. 
Routebeschrijving: A44, afslag Wassenaar-Duinrell, volg borden Duinrell en vervolgens Wassenaarse Slag. Vlakbij het strand zijn twee ruime parkeerplaatsen.

Zoetermeer Westerpark. Gedeeltelijk loslopen. In de winter helemaal losloopgebied.

Recreatiebos De Balij (600 ha) te Zoetermeer is een vrij jong bos. Er zijn zowel gebieden met bos als open gebieden. Honden mogen in het hele bos los lopen. In het midden is een grote sloot waar honden kunnen zwemmen.


Noord-Brabant

Bij Bedaf met zijn bergen (dat valt onder de gemeente Uden) ligt een mooi gebied met duinen en bos genaamd "de Bedafse Bergen". Het is onbekend of dit een officieel losloopgebied is, maar een feit is dat bijna elke hond daar losloopt.

Zuidelijk van Breda ligt de boswachterij Chaam van Staatbosbeheer, hier is een groot honden-losloopgebied, zie de borden bij de parkeerplaatsen.

In het Mastbos bij restaurant "De Boswachter" te Breda is een gebied afgezet waarbinnen de honden los mogen.

Tussen Breda en Etten Leur is een groot gedeelte van het Liesbos (220 ha. - bekend als het grootste oude zomereikenbos van ons land) vrijgesteld om met honden los te lopen. Er zijn hier erg mooie, lange bospaden waar de honden heerlijk vrij kunnen rennen. Wel oppassen dat ze niet achter de reeën aangaan.

Boswachterij Dorst, op drie plekken in de boswachterij Dorst mogen honden loslopen:
- Dongense Heining (34 ha), bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Moerkensdreef, Dongen.
- Frederiksbossen (97 ha), bereikbaar vanaf de Statenlaan of Klein Oosterhout, Rijen.
- Seterse Bergen (85 ha), bereikbaar vanaf de parkeerplaats in Dorst (vallend onder de gemeente Oosterhout). Het is een heel mooi groot bos waar honden los mogen lopen. Er is ook een grote zandvlakte en een stuk heuvelachtig terrein.

Bij het vakantiepark Herperduin te Herpen ligt een bos/duingebied met een ven. In het grootste deel van het bos mag uw hond los.

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen (3400 ha) bestaat onder meer uit stuifzanden, bos, heidevelden en een beeklandschap. Honden mogen er in het noordelijk en zuidelijk deel los.
In het noordelijke gedeelte is een honden-loslooproute van drieëneenhalve kilometer aangelegd tussen de Roestelberg en de IJsbaan. Deze wandelroute start bij café-restaurant De Roestelberg te Kaatsheuvel.
In het zuiden is een gebied van 30 ha beschikbaar voor loslopende honden. Dit is te bereiken via Udenhout.

Ten zuiden van Leende en Valkenswaard ligt boswachterij Leende, ten noorden van het Leenderbos op de Molenheide, mag uw hond loslopen.

Bij Loon op Zand (Waalwijk) ligt een prachtige honden loslooproute, door de bossen, langs een groot ven, zand en bos en met een heerlijk vertrek- of aankomstpunt: "De Rustende Jager" waar ze hondvriendelijk zijn en heerlijke biertjes hebben.

In Roosendaal, bij Visdonk en bij Rozenven, mogen honden los, mits anderen er geen last van hebben. Er zijn veel mooie routes met een combinatie van bos, polderland en veel ruiterpaden.

Drunense duinen (Waalwijk): op de twee honden loslooproutes die er zijn uitgezet, mag je hond los.Zeeland


Op het westelijk puntje van Schouwen-Duiveland, op het strand van Burgh-Haamstede, mag de hond loslopen, alleen tussen Pinksteren en 1 september moet de hond van 10 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds aangelijnd zijn.

Honden mogen van 1 september t/m 1 juni los op het strand van Cadzand. Van 1 juni tot 1 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10 en 19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.

Honden mogen van 15 september t/m 14 mei los op het strand van Domburg. Van 15 mei tot 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10 en 19 uur mogen honden wel aangelijnd op bepaalde delen van het strand komen. Op enkele stranden zijn honden helemaal verboden in de periode van 15 mei tot 15 september. Let daarom goed op de borden bij de strandopgangen.

Losloopgebied langs de Grevelingen (het grootste zoutwatermeer van Europa). Het recreatieterrein Grevelingenstrand op de Grevelingendam heeft een hondenuitlaatgebied helemaal aan het eind van het gebied. Met name tussen Pasen en de herfstvakantie geldt de beperking tot dat stuk. Van oktober tot april wordt het hele gebied gebruikt als honden losloopgebied. Mooie baaitjes om je hond te laten zwemmen!

Mooi is de Krekentocht bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Het is een wandeling van ± 3 km rond de kreken, die je op diverse plekken kunt starten. De hond mag de hele route loslopen. Alleen even opletten langs de ingangen van de camping, dat je hond niet het kampeerterrein op schiet (er staan vaak kampeerders met honden op dat veld, dus de verleiding is groot).

In Oostkapelle op Walcheren is een hondenstrand. Honden mogen hier altijd komen.

De stranden Hoogduin, Westhoven en Berkenbosch bij Oostkapelle zijn vrij toegankelijk voor mens en (loslopende) hond. 

Langs de Oosterschelde kun je mooi wandelen over de oude zeedijk vanaf de caisson bij de Schelphoek (ter hoogte van Serooskerke op Schouwen-Duiveland). Het is weliswaar een heen- en terugwandeling over de dijk, maar zeker bij mooi helder weer is het de moeite waard. Prachtig uitzicht over de Oosterschelde! De dijk is afgezet met schapengaas, dus je hond kan zonder gevaar loslopen. Beneden langs de binnenzijde van de dijk achter het hek loopt een fietspad. Je kunt bij de caisson ook de dijk over en een stuk langs de kreek lopen. Ook daar is een losloopgebied.
Neem de afslag Schelphoek vanaf de N59 tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede.

In het oostelijk deel van het Schelphoekbos bij Serooskerke (Schouwen-Duiveland) mogen honden loslopen.

Honden zijn in Vrouwenpolder van 1 mei tot 1 oktober op bepaalde delen toegestaan van 8.00 tot 18.00 uur, mits aangelijnd. Deze gedeelten zijn altijd duidelijk aangegeven. In overige periodes en op overige tijden mogen honden altijd loslopen, maar wel onder toezicht.

In Boswachterij Westerschouwen mogen honden loslopen op de strook achter de kampeerterreinen tussen de bosrand en het ruiterpad bij de Adriaan van der Weijdeweg te Westenschouwen.

Honden mogen van 15 september t/m 14 mei los op het strand van Zoutelande. Van 14 mei tot 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10 tot 19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.


Limburg

Honden mogen los in een deel van het Bergerbos, dat ligt tussen het Limburgse dorpje Afferden en de Duitse grens. Het Bergerbos, dat bestaat uit glooiingen, stuifzandlandschappen, vennen, naaldbossen, heidevelden en akkers, is een onderdeel van het Nationaal Park "De Maasduinen". Zie ook de website.
Volg vanaf de parkeerplaats de onverharde weg volgen tot de splitsing Bosweg-Hassumerluikweg. Daar begint het losloopgebied. Ook op deze aanlooproute mag de hond los. Het is een door het Staatsbosbeheer aangewezen losloopgebied.
Voor informatie: Staatbosbeheer Afferden, tel. 0485-531558.

De Brunsummerheide ligt aan de rand van Brunssum en Heerlen. De honden mogen hier los lopen en kunnen heerlijk rennen. De Brunsummerheide is vanaf vele plaatsen op te komen. Veel wandelplezier.

In Limburg boven op de Sint Pietersberg bij Maastricht is een enorm stuk afgezet door Natuurmonumenten waar honden los mogen lopen.
Er staan picknicktafels en parkeerruimte is er vlakbij.

Bij Mook is een enorm bos dat eigenlijk een aantal plaatsen bestrijkt. Binnen de afgesloten hekken van Staatsbosbeheer dient de hond aangelijnd te zijn i.v.m. loslopende runderen en schapen. Daar buiten mag de hond los. Het staat ook wel bekend als de Mookerheide.

 

 

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Beau in de Ardennen, juni 2008

Reijenga 03.10.2022 10:49

Sorry mar op uw site staat een fout vermeld. De honden mogen in de bossen van Beetsterzwaag niet loslopen. De honden moeten aangelijnd worden uitgelaten.

Ina 13.07.2022 13:07

Ik mis hondenspeelpark Steekterpoort in Alphen aan den Rijn in de lijst. Dit is een gratis, openbaar, omheind, losloopgebied

Alie 08.02.2018 08:37

Ik lees hier dat de honden los mogen lopen op de zandvlakte om de poel in het Beetsterzwaagse bos ..... Dit klopt niet door het hele bos geldt een aanlijnplicht

Y. Mertens 04.09.2016 12:37

Ik las dat op de Balij in Zoetermeer de hond overal los mag. Dit klopt niet helemaal. Er lopen fietspaden doorheen, daar geldt een aanlijngebod.

Hans 24.08.2016 10:47

Rotterdam, Kralingse Bos, groot losloopgebied

Silvia 21.02.2016 19:56

Gelderland: in Zwaluwenburg; bos van Gelders Landschap, kan je hond ook heerlijk los lopen

JachthavenmetJAAP 07.02.2016 11:09

Bij ons op de jachthaven metJAAP Woudsend mogen honden los lopen. Eigenlijk nooit problemen. Groot plezier voor hond en baasje.

Cindy 31.01.2016 11:23

Bedankt voor de tips! Ik was op zoek naar een losloopplek in Groningen. De Hoornse Plas, it is! :)

Sjaan 23.09.2015 17:13

Beste mensen, in het Drents Friese wold mag je bijna nergens meer los lopen met de hond. Ook zijn de paden slecht onderhouden en kloppen de kaarten niet.

Jan Vondenhoff 19.09.2015 12:41

De Brunssummerheide heeft 2 kleine losloopgebieden. Naast Bungalowpark Brunsheim en achter het voetbalveld van Heksenberg, hier is ook een parkeerplaats.

Mina 17.06.2015 18:19

Boven op de Sint Pietersberg bij Maastricht is GEEN enorm stuk voor losloop, je kun maar in 15 minuten doorlopen. Er is 1 picnic tafel

Marijke 03.04.2015 17:43

Aan de Hoornse Plas bij Groningen is het helaas niet meer toegestaan om in het weekend de hond los te laten lopen.
Er wordt veel gecontroleerd!

Winters Danielle 02.04.2015 16:14

Ik woon in het belgise limburg en daar hebben we helaas geen hondenlos loop gebieden jammer want onze honden willen ook eens graag rondhollen en spelen

Margo Rassin 28.10.2015 22:14

Er is een omheind losloopgebiedje in het bos bij "La butte aux Bois" en de manege te Lanaken. Dus als je hier in de buurt woont, is dit misschien een optie!

diede schols 01.06.2014 17:29

HELAAS! In het drents-friese wold zijn nog maar een paar plekken waar honden los mogen. zie site staatsbosbeheer. vroeger is niet meer, nu regeert.

Sylvia 18.03.2014 11:28

hallo hondenvrienden, wij hebben een kruising Podenco en zoeken veilig omheid losloopgebied in de buurt van Baarn. t Harde bij Blaricum kennen we al.

helma_29@msn.com 11.03.2014 17:40

hallo in emmerdennen fietsen mensen rond om je te vertellen /bekeuren /als je je hond los laat lopen, emmerdennen is toch hondenlosloopgebied .

reinout 24.11.2013 13:18

geen com

Bianca 09.05.2013 18:42

Weet iemand iets met water en strand en bos bij Utrecht waar de hond mag loslopen, liefs omheind stukje

Bossie 20.04.2013 18:00

In Garderen is een omheind stuk bos, het Speulderbos, naast het Bilderberghotel Speulderbos

Marjon 22.08.2012 12:54

heerlijk zo'n lijst. Staan hier ook gebieden tussen die omheind zijn? Voor 2 superjachthonden is afgebakend terrein wel zo handig.

Nathalie 24.10.2012 19:39

't Leesten bij Apeldoorn is omheind.

Nieuwe reacties

03.10 | 10:49

Sorry mar op uw site staat een fout vermeld. De honden mogen in de bossen van Beetsterzwaag niet loslopen. De honden moeten aangelijnd worden uitgelaten.

13.07 | 13:07

Ik mis hondenspeelpark Steekterpoort in Alphen aan den Rijn in de lijst. Dit is een gratis, openbaar, omheind, losloopgebied

16.10 | 08:05

Mis de Hollandse Smoushond!

16.08 | 08:46

waar is berkenteerolie te krijgen
Geert